Nosztalgia lista

Ha visszatekintünk az elmúlt évszázad slágerlistáira, mindig felfedezhetünk valami érdekességet. Most a hazai Top 10 negyven és harminc évvel ezelőtti állásába pillantunk be. Nem akármilyen érdekességekre bukkanunk… (tovább…)

Megunt könyveidet átvesszük!

Ha eseteg van olyan könyved ami már nem kell és számodra már asztalalátétnek se jó, akkor mi szíves látjuk könyvtárunkban.

Az olvasóterem:

Chilis Imre bab

Hozzávalók négy személyre

40 dkg darált marhahús 
kb. 30 dkg vöröshagyma (sok kell!) 
40 dkg szárazbab, paradicsompüré 
15 dkg szalonna, 15 dkg bacon 
1 zöldpaprika, 2-3 paradicsom 
3-4 gerezd fokhagyma sóban megtörve 
1 dl fanyar vörösbor, 1/2 dl konyak 
ketchup, mustár, kömény, bors, kapor 
1-2 ek. chilipor, 2-3 kk pirospaprika 
bazsalikom, oreganó, babérlevél 
1 dkg zsír, gulyáskrém, piros arany ételízesítő
2 leveskocka, pörköltkrém késhegynyi szódabikarbóna, 1 kk cukor

Elkészítés:

A babot ételízesítővel, babérlevéllel, szódabikarbónával, a cukorral és a leveskockával hideg vízben fölteszed főni. Ha felforrt, előkészíted a többi dolgot. 

A szalonnát kockára vágva, a bacont 3×3×35 mm-es hasábokra vágva a zsíron kisütöd, a töpörtyűjét félreteszed, a zsírján a karikára vágott hagymát félig megfonnyasztod. Ha megvan, ráteszed a darálthúst, megszórod kb. fél mokkáskanál borssal, és addig sütöd, míg levet nem enged. Ekkor a pirospaprikát elkevered benne és felöntöd vörösborral. 

Ezután beleteszed a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot a maradék fűszerekkel (kivéve a kaprot) és kislángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni, ha szükséges, feltölteni húsléből, hogy a lé éppen csak ellepje a húst. Ha a hús már félig megpuhult, ráöntöd a konyakot és így főzöd puhára. 

Ezután belekevered a megfőtt babot, kaporral, ételízesítővel ízesíted, és közepes tűzön, fedő alatt kb. 10 percig párolod. 

Melegen tálalod, petrezselyemzölddel megszórva. Kenyérrel vagy rizzsel fogyasztható, savanyúság, tejföl vagy jutkasaláta jól megy hozzá, ecettel, citromlével ízesíthető 

Kriszta combja

Hozzávalók: 

csirke (pulyka) comb,
szeletelt bacon,
tejföl

Elkészítés:

Az egész combokról lenyúzom a bőrt, betekerem bacon szalonnába, tepsibe fektetem, és rámorzsolok márványsajtot, majd vastagon megkenem a tetejét tejföllel. Lefóliázva sütöm kb. 45 percig, majd fólia nélkül megpirítom.

Ennyi, nem kell se só se fűszer rá, se víz alá.

A köret nálunk sültkrumpi hozzá. Valami mennyei lesz és mindig sikerül.

Fidel Castro

1926. augusztus 13-án született Kubában, Birán település közelében egy cukornádültetvényen, Fidel Alejandro Castro Ruz néven. Apja Ángel Castro y Argiz spanyol bevándorló, sikeres cukornádtermesztő. Anyja Lina Ruz González, aki Fidel apjának birtokán volt szolga. Fidelnek 5 testvére volt. [1]

Kiváló tanulónak bizonyult, de leginkább a sportok iránt mutatott érdeklődést. 1941-ben került be az El Colegio de Belenbe, Kuba egyik legnívósabb gimnáziumába. [1]

Világnézeti képét főként a jezsuita papok formálták. A jezsuiták a nemzetiek nézeteit osztották, s teljesen magukévá tették azt az elgondolást, hogy a katolikus, spanyolajkú világ felsőbbrendű az anyagias és korrupt angolszász világhoz képest. (tovább…)

EGY ESTE A DETOXIKÁLÓBAN

Ha elszáll a mérgünk

A Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályán szürke járólapok határolják a málló zöld falakat, fent a meszeletlen plafon. Az étkezőben zúg a tévé, kattog és sivít a neon, a betegek többsége maga elé, a semmibe réved. Ide szállítják a mentők azokat, akiket meg kell szabadítani a világ mérgétől.

Többnyire hajléktalanok az átmeneti vendégek, vagy éppen kidobott férjek, szeretők szaggatják szét és rakják újra össze az ébredés fázisait a csupasz kórteremben. Előfordul az is, hogy véletlenül egy-egy fiatalt hoz a mentő, de sohasem házibuliból vagy kocsmából, hiszen a barátoknak a mentősökkel valahogy mindig sikerül elsikálni, hogy az illető ne itt kössön ki. A detoxikálóba csak elszakadók, elveszettek, lemaradók érkeznek, akiket a mentő akkor szed össze, ha valaki kihívja őket. (tovább…)

A barátod

A barátod az, aki mindent tud rólad, és mégis szeret

                  Elbert Hubbard