2 okt
Ezt mennyien vettük komolyan?
És mennyien nem?
És?
?
A kisdobosok és úttörők kötelessége, hogy:
Ismerje a kisdobos- és úttörőélet törvényét és aszerint éljen;
Legjobb tudása szerint vegyen részt az őrsi, a raj-, és más mozgalomi közösségek és a csapatközösség életében;
Képességeinek megfelelően teljesítse megbízásait, és érdeklődése szerint önként vállaljon feladatokat a közösség programjainak megvalósításában
Fizesse; a tagsági díjat. (tovább…)
2 okt
40 dkg csalán
2 evőkanál liszt
olaj
1 dl tejföl
1 db zsemle
só
bazsalikom
őrölt bors
Elkészítése:. A mosókesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dekagrammot, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál méretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, A visszamaradt lébe pedig áztassunk be: 1 vékony szeletekre vágott zsemlét.
A húsdaráló alól elvett kisebb zománcozott edényben melegítsük fel a csalánpürét, adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét, szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és alaposan összedolgozva forraljuk fel.
Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel.
Zsemle nélkül, salátafőzelékhez hasonló módon is elkészíthetjük a csalánt, de így nem lesz olyan finom és kiadós.
2 okt
Egész évben könnyen és gyorsan elkészíthető, akár grillezés vagy nyársalás alkalmával is a még parázsló hamuban!
Hozzávalók:
2 nagyobb alma
2 evőkanál méz
2 evőkanál fahéjas cukor
citrom, málna, tejszínhab díszítéshez ízlés szerint
A félbevágott almákat kimagozzuk, óvatosan hogy az almák ne sérüljenek, ne lukadjanak ki!
Az alma belsejébe egy evőkanál mézet teszünk, majd beterítjük a fahéjas cukorral.
A félbevágott almát lefedjük egy citromkarikával, és alufóliába csomagoljuk!
Sütőbe tesszük és kb.30-40 percig sütjük!
Óvatos kicsomagolás után ízlés szerint díszítjük tejszínhabbal!
Jó étvágyat!
2 okt
A brit admirálist, Sir Edward Vernont a matrózok Old Grognak csúfolták, mert a tengerész tiszt örökké furcsa kabátot viselt a hajó fedélzetén, amelynek anyaga egy bizonyos grogram szövetből (selyem és moher keverékéből) készült. 1740-ben Vernon admirális úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák, mert az italos tengerészek között gyakori volt a verekedés! Nos, az elkeseredett tengeri medvék ettől kezdve csak Grognak csúfolták a híg löttyöt. Így született a grog elnevezés. Ez nem más mint egy forró ital, amit whiskyből, ginből, rumból – mint szeszből, és cukorból, citromléből, szegfűszegből, fahéjból készítenek
2 okt
A Balaton partjáról indult el a magyar szénsavas üdítőitalok diadalútja, így a Traubisoda, és később a Márka is, melyeknek híre a tengerentúlra is eljutott.
Vannak időtlen értékek. A Traubisoda több mint 30 év alatt bebizonyította ezt. Az 1971 óta állandó recept szerint gyártott termék ma is változatlanul a legkeresettebb magyar üdítőital.
Népszerűségének fő oka a legkiválóbb alapanyagok, a Magyarországon egyedülálló minőségű balatonvilágosi ivóvíz felhasználása, valamint az a sok évtizedes gyártási tapasztalat, amely oly időtállónak bizonyult.
Mit sem veszített értékéből, így fiatalkorunk, gyermekkorunk közkedvelt Traubiját unokáink is megízlelhetik. (tovább…)
2 okt
» 2 rész sherry
» 1 rész édes vermouth
» 2 öntet angostura
» jégkocka
Fogjunk egy keverőpoharat, tegyünk bele néhány szem jégkockát. Öntsük rá a vermouthot, a sherryt és az angosturat. Erőteljesen keverjük össze, majd öntsük át leszűrve egy pohárba. Ízlés szerint díszíthető.