Kim Novak

Február 13-án lesz hetvenöt éves Kim Novak, az ötvenes-hatvanas évek egyik legragyogóbb filmcsillaga, Alfred Hitchcock Szédülés című filmjének főszereplője. (tovább…)

Gojko Mitić

szerbül (Гojкo Митић) (1940 június 13..) szerb származású színész és rendező, aki az NDK-ban készült indiánfilmekben lett népszerű. (tovább…)

Orosz szörf

Lecsós pizza

Hozzávalók:

Fél kg pizzatészta

30 dkg készlecsó

15 dkg szalonna

20 dkg reszelt trappistasajt.

Elkészítés:

A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.

Kaukázusi gyümölcstorta

Hozzávalók:

6 dl kaukázusi kefir

12 gramm zselatin

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

kb. 10 dkg éppen aktuális gyümölcs (sárgabarack, őszibarack, eper, alma, körte, málna, stb..) (tovább…)

Gyümölcssaláta gumimacival

Hozzávalók:
– 2 narancs
– 2 alma
– 2 körte
– 8 licsi
– 1 mangó
– 1 közepes fürt magnélküli szőlő
– 1 kis ananász
– 2 evőkanál porcukor
– 1 citrom
– 1 zacskó gumimaci
– mentalevél a tálaláshoz (tovább…)

Rizses gyuvecs

Hozzávalók négy személyre:

25 dkg sertéscomb
4 szelet füstölt szalonna
1 közepes padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
8 közepes paradicsom
4 szép, húsos zöldpaprika
25 dkg rizs
4 dl tejföl
zsír, fűszerek

Elkészítés:

Egy kanálnyi zsíron a bevagdosott szalonnaszeletekből kakastaréjt sütünk.
A padlizsánt hámozatlanul, 0,5 cm vastagon felkarikázzuk, fél órára besózzuk.
A kockára vágott hagymát a szalonna zsírjának felén megfonnyasztjuk, rátesszük a kis (1 cm) kockákra vágott húst, és addig pirítjuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, ételízesítővel, kevés őrölt borssal és fedő alatt puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, vízzel vagy húslével felengedjük.
Ezalatt megmossuk a zöldségeket, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és mindkettőt karikára vágjuk.
A padlizsánt leöblítjük, konyharuhán óvatosan kinyomkodjuk és a paprikával együtt kb. 5 percig sütjük. Utána enyhén sózzuk, félretesszük.
A rizst a maradék szalonnazsír felén megpároljuk a fele rizst kizsírozott sütőtálba (legjobb a Remoska) rakjuk. A rizs tetejére simítjuk a zöldpaprika-padlizsán keveréket, arra rátesszük a paradicsom felét, levével együtt a pörköltet és rá a tejföl felét.
Betakarjuk a maradék rizzsel, ráterítjük a maradék paradicsomot, enyhén megsózzuk, és elkenjük a tetején a maradék tejfölt és a tetejére locsoljuk a maradék szalonnazsírt.
Forró sütőben 30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percre levesszük a tál fedelét.
Szerb recept, könnyű és finom nyári étel. A paprika lehet csípős is, ha a kosztosok bírják

Babos káposzta csülökkel

Hozzávalók:

1 sertéscsülök (kb. 1 kilós),
1 kg savanyú káposzta,
25 dkg tarkabab,
1 kisebb tojás nagyságú zsír,
3 evőkanál liszt,
1 kávékanál pirospaprika,
1 fej vöröshagyma, só, 3 dl paradicsom ivólé

Elkészítés:

A csülköt éles késsel megkaparjuk, megmossuk és kockára vágjuk, hideg vízben feltesszük főni, gyengén megsózzuk, és lefedve gyengén forraljuk.
Ha a hús félig megpuhult, hozzátesszük a káposztát és közben a megáztatott babot külön edényben, bő vízben puhára főzzük. Ha a bab, a káposzta és a hús is puha, akkor egy edénybe összeöntjük (a babot a levével együtt). A zsírt fölhevítjük, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, keverés közben hozzá tesszük a pirospaprikát és a paradicsomlevet. Elkeverjük (ha kell, vízzel hígítjuk), felforraljuk és a leveshez adjuk. Rövid ideig főzzük együtt, ha kell, utána sózzuk.

                                                                                 
Dédi babos káposzta
Recept Nemesdédről

Helyi különlegesség a babos káposzta. Ezzel több főzőversenyen is elismerést arattak a dédi asszonyok. A tarkababot beáztatják, majd külön edényben megfőzik. Ugyanezt teszik a füstölt csülökkel is. A hús főzővizébe vöröshagyma, fokhagyma, szemes bors és babér kerül. Amikor puhára fő, a csontról levagdossák a húst, a főzőlét pedig félreteszik. Pörköltnek való húsból jó sűrű, vöröshagymás pörköltalapot készítenek, majd a füstölt csülök levével felöntik a pörköltet, és hozzáteszik a savanyú káposztát. Mikor megfőtt minden hozzávaló, beleteszik a főtt babot s a csülökkockákat, és alaposan összeforralják. Magyarborssal, köménnyel, bazsalikommal, majoránnával és borsikafűvel ízesítik.

Bugaci sápatag

Hozzávalók négy személyre:

50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
10-15 dkg pulykamáj
5-6 csemege uborka
2 dl tejszín
2 dl tej
3 dkg zsír
só, bors, pirospaprika, majoránna, fokhagyma

Elkészítés:

A húst vágd vékony csíkokra, és áztasd be 2-3 órára sós, fokhagymás tejbe.
A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg kevés zsíron, keverj el benne egy kávéskanál pirospaprikát, tedd rá a húst, borsozd meg vékonyan és addig süsd, míg nem kezd levet engedni.
Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús. Többször meg kell keverni, elfőtt levét a pácoláshoz használt tejjel pótolhatod.

A pulykamájat szeleteld fel, sózd meg alaposan mindkét oldalán, és tűzforró zsíron, fedő alatt süsd 1-1 percig mindkét oldalán. Levét tedd félre külön, a májat vágd fel vékony csíkokra, és szintén tedd félre.
Pici zsíron pirítsd meg a gyufaszálnyira vágott kolozsvári szalonnát, majd szűrd le és tedd félre.

Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsd rá, hintsd meg majorannával, tedd bele a közepes darabokra vagdalt gombát, és kislángon főzd fedő alatt, míg majdnem kész lesz. Ekkor tedd bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzd kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habard be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet, és kész is. Tedd bele a májat és a máj levét, valamint a kolozsvári szalonna zsírját, és sózd meg ízlés szerint. Tálaláskor szórd meg a tetejét a kolozsvári szalonna pörcével.

Kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel adhatod. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.

Steve McQueen

1930. március 24.                                         

1980. november 7. (tovább…)