Egy életmű vége

1943 februárjában érkezett a hír, miszerint Trebitsch-Lincoln Timotheus Ignác, avagy Csao Kung apát bélcsavarodásban meghalt. Frank László szemtanúja volt a temetésének. Hadd idézzem leírásának pár sorát:

„Több százezer ember haladt a koporsó után. Közvetlenül a koporsó mögött lépkedtek a buddhista főpapok, akik Kína minden részéből, Japánból, Indiából, Tibetből, Hátsó Indiából, Indonéziából és Ceylon szigetéről érkeztek repülőgépen Sanghajba. Aztán következett a japán vezérkar, élén a sanghaji parancsoló tábornokkal, majd a Nankingban székelő kínai bábkormány összes minisztere, az áruló Vang Csing-vej miniszterelnökkel az élükön. A miniszterek után a városi tanács vonult fel a főpolgármesterrel az élen, majd fehér ruhás papok, füstölők ezrei, a taoista szerzetesek rézzenekarai és a sokaság. Órákig haladt a gyászmenet Sanghajon keresztül”

Azonban nem lett volna „az igazi Trebitsch”, ha halálában se hagyja nyugodni a világot. 1947-ben állítólag egy ceyloni újságíró levelet kapott Trebitschtől

Vége