Ez a kocsma, kocsma, kocsma, kocsma!

/avagy:”voltak helyek,arcok,nevek”/

Idő: a  nyolcvanas  évek közepe;

Helyszín: Batthyányi tér, HÉV állomás:

Hárman  voltunk,és nagyon  fáztunk.És már a gondolata is melegített:igen most megisszuk azt a kétdekás hubit,amit a feltűnés elkerülése végett újságpapírba tekertünk .Barátnőm nem nagy ivó,Milán barátom szintén csak kortyolgat-adott a dolog:előbb ők igyanak, nagy része úgyis az én torkomon csúszik le .Milán kortyol ,majd Krisztának nyújtja az „újságot”.Ő szintén csak egy kortyot, húz  kb, másfél deka az újságban  marad. Nyál elválasztásom beindul, gyomrom már előre készíti magát: üzemanyag érkezik! A baj ekkor történik: Kriszta kezéből az üveg kicsúszik,és csak az újság marad benne!Másfél deka hubi a szemem láttára  röhögve,méltóságteljesen szétömlik a kövön!

Maradt még pár emlékem pár kedves helyről,ahol nyugodt körülmények között töltöttük a napjainkat,vagy egy részét.Ha jártál ezeken a helyeken szerencsés vagy:rosszindulatnak sehol a nyomát nem lehetett érezni.Az emberek nem kötekedni jártak be,csak jól akarták magukat érezni.És így is tettek!

TEJIVÓ /Szentendre HÉV végállomás/ Amikor alkohol tilalom volt /reggel kilencig szeszesitalt árusítani tilos/és az ember nem akart suliba menni,vagy csak fázott a reggeli kakaós csiga mellé a barna zacskóba,megfelelő díjazás fejében az eladó becsúsztatott egy kétdekás hubit,vagy lapos üveges vodkát.A makaó egyből jobban ment a héven befelé!Haza felé jó volt itt meginni egy sört,miközben bámultuk-bámultak az embereket.Sajnos lebontották,és a peront meghosszabbították.

SÁRGA CSIKÓ:ma is létező intézmény.Meccs  vagy koncert előtt mindenképpen be kellett menni.Itt még az sem keltett megütközést senkiben, amikor reggel hatkor a flipper alatt ülve vártuk barátunkat, és pezsgőt fogyasztottunk/igaz Zseton?/

BÜKKÖS: Szentendre,autós mozi előtt,ha betévedtünk tuti,hogy nem láttunk semmit a filmből.

ÖREG MALOM: nem volt rossz hely, de ide csak sörözni jártunk, a személyzet és a vendégkör hamar kicserélődött, és elveszítette a varázsát.

Nem tom’ mi van vele.

CIMBORA BOROZÓ: ua. mint a Malom.

CSARNOK SÖRÖZŐ:  a „Batyira”beérve kötelező volt felkeresni a Csarnok abc melletti kis helyet.Először sorba kellett állni,és blokkot váltani a sörre,majd ennek bemutatása után a csapos nyomott egy kori sört.Volt egy idő amikor Puhos barátommal bent iszogattunk,és megjelent egy fazon:”szevasztok isztok még egyett?”,és már jöttek is a korsók.Máig  nem  tudjuk ki lehetett,mert egyikünk sem ismerte,de pár hónapig jöttek az ingyen sörök.

Azt  hiszem  ma egy pizzéria van a helyén.

VINCELLÉR BOROZÓ: Fő utca,nem messze a Batyitól,a Katonai Ügyészséggel szemben.Valamelyik mgtsz üzemeltetésében. A  két pultos srác nagy fradista volt,és nagyon jó arc.Jó kis borok,és szendvicsek,és télen kocsonya!Szerettem idejárni nagyon jó hangulata volt ennek a barátságos borozónak.

Ma kínai kajálda van a helyén.Gáz.

VIGADÓ PRESSZÓ: szintén a  Batyin,   a Csarnok mellett. Testes hölgy a zongoránál, fekete fehér mozaik a földön, pici asztalok, pici ülőkékkel/puffokal/hátul pár boksz . Barátságos hely,a pincér asztalhoz jön.

Sőt ha kell még rendőrt is hív! Pedig mi csak a Forró szélből énekeltük  Surda  dalát .Igaz előtte nem kellett volna a Csarnok abc bevásárlókocsijával beparkolnunk a pult elé. Most az , hogy én ültem benne?! És Puhos tolt be? Fordítva sem lett volna jobb,hát akkor meg?

Mindegy, jártunk oda utána is, nem volt ebből semmi probléma.

Úgy tudom ma is megvan.

KIKÖTŐ BOROZÓ: a Margit híd mellett, a Bem tér felé, lépcsőn le. Három forint volt a kisfröccs, máshol akkor már elkértek öt, hat forintot is! Egyszer eladtam itt a pvc rocker kabátomat/ a megvétele volt nagy tévedés,az eladása nem/kb. háromszáz ft.-ért. Az nem volt kevés,de hamar sikerült elfogyasztani. Kicsit lepukkant hely volt, de éppen azért szerettük.

Asszem Dré… söröző van a helyén.

WERNESGRÜNNER SÖRÖZŐ: Kikötő mellett, a Bem téren. Fincsi sör, és tatár bifsztek, jól csúszott mindkettő, bár a hangulat fokozása végett időnként átugrottunk a Kikötőbe. Pár évvel később enni jártunk ide, nagyon jó volt az étlapja/ nem azt ettük, onnan választottunk/. Egyszer aztán kiábrándultunk belőle, mert a  pisztráng  roston nevű élelmiszert kissé véresen hozták ki. É s mi ezt szóvá tettük. Még a szakács is kijött a konyhából, de hát ő nem volt véres, egyértelmű, hogy a  halban van a hiba. Mondtam is neki, hogy maga nem véres, egyértelmű, hogy a halban van a hiba. De megmagyarázták: a szakács nem véres, és a halban sincs hiba, mert ennek ilyennek kell lenni. Hát nem hiszem,szerintem az , hogy a szakács nem véres oké,de, az , hogy a hal véres az nem oké.

Ma is megvan/lehet , hogy a szakács is/

KÉTLYUKÚ: a Mamut mellett van még ma is ,hivatalos neve  vmilyen  borozó,nevét két kijáratáról kapta,lépcsőn föl,vagy le. Sok mindent túlélt kis hely.

MÓRI: a Moszkva téren,a Móri Állami Gazdaság  üzemeltetésében .Iható borok,és jó  hangulat. Sajnos ritkán jártunk oda.

SZENTKIRÁLYI: a Szentkirályi utca elején,az asztalok kerek fa szeletekből,az ülőkék szintén .Lépcsőn le,jó mélyre .Vastag füst,és nagyon jó hangulat. Pic, Szeged,Kofi,meg mindenki  itt .A hely specialitása a „nyolckettes”-nyolc  deci bor,két deci szóda,és fél deci  málnaszörp. Hmm, finom volt.

Tudja  valaki mi van vele?

FÉLIDŐ SÖRÖZŐ: kettős rangadó, vagy koncert a  stadionbam? Akkor találkozzunk itt! De nem csak félidőben, hanem az egészben,az első meccset úgysem a fradi játssza.

Ma is megvan, bár egyszer régen jelentkeztem pultosnak, és nem vettek fel,azóta nem  szimpi  a hely.

BOROZÓ: Nagyvárad tér,a metrótól nem  messze .Szintén meccs előtt,ha odafértél a pulthoz,még ihattál is. Ajánlott volt ittasan érkezni, kevésbé érintette érzékenyen az embert, ha nem került sorra, vagy korán kellett odaérni.

Mintha gyógyszertár lenne a helyén, de nem vagyok benne biztos.

Kb . ezeket látogattuk befelé menet,ha jól alakultak a dolgok keveset hagytunk ki. Amikor a szombat délelőtt  vizilabda  meccsel kezdődött,utána foci,majd jégkorong a Kisstadionban,akkor valahol csak meg kell melegedni,nem igaz?Az sem baj,ha többször melegszik az ember,több helyen. Ritkán jöttek össze így a programok,  de  ha igen muszáj volt kihasználni.

SZAMOVÁR PRESSZÓ: Margit híd pesti oldal,két utcával beljebb.Nem tudom miért oda jártunk,de jó volt az biztos!Itt alakult meg a H.B.K./hubertus baráti kör/,egy spontán őszi délután. Elsődleges célja a presszó hubi készletének teljes megsemmisítése szájon át,a másodlagos cél az otthonról cipőre kapott összeg  teljes elköltése,cipő vásárlása nélkül.Végül is kerítettünk egy ócsó,de annál  rosszab cipőt,mert hát adunk a látszatra.Végül a pult győzött,bár ebben nem vagyok biztos mert a haza útra még beszereztünk némi hubit,tehát valószinű, hogy a kricsmiben nem maradt a baráti kör alapító italából.Azt a cipőt sohasem hordtam,hubit viszont néha vittem magammal,tehát a H.B.K hagyott némi nyomot az életemben.

Útközben hazafelé…:

RÓMAI SÖRÖZŐ: a HÉV római parti megállójában, és éjjel is nyitva!Hajnal háromkor mosolyogva adtak babgulyást. Amikor Szentendrétől gyalog kellett volna haza menni, inkább itt töltöttük az éj egy részét . Remek hangulata volt! Szalag avatóm megünneplése itt történt ,  ugyanúgy mint cipőm elvesztése. Egyazon estén!

Ma gyógyszertár van a helyén.

SZARVAS BÜFÉ: a római söröző  mellett , mert hát hiába ülsz a rómaiban,kell egy kis változatosság! Ilyenkor átsétáltunk egy ital erejéig.A hely érdekessége,hogy Kuka-a hivatásos teherautó sofőr,aki a textilfestőben dolgozott,itt kezdte a reggeleket,pár fröccsel.Egyszer valami oknál fogva a Szarvas zárvavolt,és Kuka szomjan ment dolgozni.Elmondása szerint vért izzadt mire kitolatott a kocsival,majd Fehérvárnál vette észre,hogy Miskolc nem valószinű,hogy ebben az irányban van.Szerencsére a Szarvas tanult a hibából,és amíg textilfestő létezett mindig időben kinyitott.

Ma is megvan.

VÖRÖSKŐ: a szombat esték gyakran itt végződtek,az egyik terem diszkó, a másik helység borozó. Levezetésként pár sör, vagy kisfröccs-szigorúan kettesével- kellemes befejezése volt a szombat estéknek.

Ma fű sarjad a helyén.

PATAK BOROZÓ: munkámból adódóan sok időt töltöttem itt,zorkó hely volt,borzalmas vendégekkel/tisztelet a kivételeknek/.Egyszer sajnos egy bácsi a pult előtt halt meg. A volt kmb-s rögtön szolgálatba helyezte magát. Két-a helyszínen kinevezett- illuminált állapotban levő hatósági tanúval kiürítették az ivót,és amíg vártuk az elszállítást, ők-úgy gondolták a cég számlájára- és a nagy ijedségre való tekintettel fogyasztottak. Nem keveset. A halott szállítók-nem igazán józanon-  megérkeztek,  és a nagy ijedségre való tekintettel ők is fogyasztottak. Mikor az elfogyasztott ital ellenértékét kértem, akkor anyáztak egy keveset. De végül fizettek. Nem keveset. Szörnyű volt. De azért volt pár jó buli  Fekiékkel,  Zsetonkáékkal , és az ország különböző részéről érkező arcokkal. Ja még valami: nagy címletű bankóval csak akkor volt érdemes fizetni, ha kevesen látták, mert egyből levették az embert pár italra a tisztel jelenlevők.  Józsi bácsi a nyugdíját rendszeresen elitta, és sok embert meghívott. Ez tartott két napig. Utána kevesen hívták őt vissza. Kért egy kevés hitelt, de napokig be sem jött. Gondoltam segítek neki spórolni:  nyugdíjkor  jött fogyasztani. és én nem adtam oda a visszajárót ami neki fel sem tűnt. Majd amikor nem volt már pénz nála, meghívtam egy fröccsre, és amíg beszélgettünk az összes pénzét beraktam a kabátja felső zsebébe, és bevarrtam a zsebet. Na nincs több pénz nálam megyek-mondta. Végre csináltam valami jót is-gondoltam, szegény öregnek lesz pár napig pénze. Egy óra sem telt el, és jött vissza boldogan: találtam pénzt! A kabátomba volt varrva! Hát ez nem jött össze.

Évek óta zárva van. Hála az égnek!

MONOSTOR VENDÉGLŐ. /ma Vadásztanya/ Szigetmonostor nagyon jó hely, és a vendégek is nagyon szimpatikusak voltak. Munkámból kifolyólag tartózkodtam itt. nagyon jól éreztem magam! Még akkor is  amikor a Feri nevű vendég-havonta egyszer,néha többször-aljas módon leittasodott. És ettől még erősebb is  lett mint volt .Három kocsma volt a falu közepén, és onnan lehetett tudni, hogy Feri hol jár, hogy az aktuális kocsmát mindenki pánikszerűen elhagyta. Ilyenkor a másik két  kocsma  forgalma megnőtt. Amikor valaki -még a Ferinél is erősebb ember- megunta , és  kirakta Ferit, vagy ő úgy gondolta  átmegy a másik két kocsma valamelyikébe akkor az a kocsma ürült ki, és a másik kettő lett tele. Mikor Feri  eleget  ivott, kihívta magának a mentőket, vagy megkért valakit, hogy  hívja ki, és mikor kijött a detoxból, mindenkitől elnézést kért, és megfogadta, hogy ő soha többé semmit nem fogyaszt, de ha mégis,  akkor csavarják ki  a kezéből  az italt. Soha nem tudták, mert hát erős volt! Különben nagyon korrekt, egyenes ember, mindenki szerette, kis hibái ellenére is.

KEMPING BÜFÉ  BÁNK: ötven forintot fizettem egy sörért,egy kávéért, és egy fél rumért 1987-ben.És itt vágtak pofán valami motorosok,mikor spontán kiültem/ráestem az egyikre/dumcsizni éjjel közéjük.Kicsit fikáztam őket?Ezért még nem kell megsértődni!  Nyáron érdemes volt átlátogatni Bánkra, szuper hely volt/ még ma is az/ sok kocsma, alcsony árak, jó kaják, é s a tó! Amiben lehetett fürdeni!

Ma is megvan, megújult formában.

TORONY PRESSZÓ : Vác lepukkant kocsmái közül ez volt az egyik leglepukkantabb. De legalább volt terasza, és senkit nem zavart ha az ember sok Éva vermutot fogyasztott. Sörrel. A bajok már a vermutnál elkezdődtek, amit a sör fokozott. Csúnya fejfájás okozott másnapra  ez a hely.

Mi van vele?

FORGÓ SÖRÖZŐ: sétánk végén elértünk erre a remek, szuper, hangulatos, jó vendégekkel megáldott helyre . Mit is ihatnék róla? Még a végén elfogultsággal vádolnának. Le kell jönni és megnézni. A többi önmagáért beszél.