Sörözőnk születésnapját Nov.7.-én tartjuk.

És elismerjük Finnország függetlenségét!

Nézzük történt-e valami még eme jeles napon a világban?

November 7-én történt – Októberi Forradalom

Micsoda véletlen!

Oroszországban győzött a “Nagy Októberi Szocialista Forradalom” – pravoszláv időszámítás szerint október 25-én -, a bolsevikok megdöntötték az ideiglenes kormányt.

Pétervárott vette kezdetét a felkelés Lev Davidovics Trockij vezetésével, aki a végrehajtó bizottság elnökeként a bolsevista csapatok élén az átállt Péter-Pál erőd katonáival megszállta a városba bevezető útvonalakat. A Vörös Gárda osztagai körülzárták a kormány székhelyét, a Téli Palotát. Vlagyimir Iljics Lenin már a megszállt Szmolnijból irányította a forradalom további lépéseit. Az Állami Bank és a telefonközpont is a felkelők kezére került, Alekszandr Fjodorovics Kerenszkij – aki az ideiglenes kormány vezetője volt – elmenekült.

A Téli Palotában rekedt miniszterek elutasították az ultimátumot, így az Auróra cirkáló lövései jelt adtak az ostrom megkezdésére. Még az esti órákban összeült a Szovjetek II. Összoroszországi Kongresszusa Vlagyimir Iljics Lenin vezetésével. Kimondták, hogy minden hatalom a szovjetek kezébe megy át. Dekrétumot adtak ki a hadviselő országoknak az azonnali békéről, valamint a földről, amely köztulajdonba megy át, és a parasztok rendelkezésére bocsátják.

Megalakult az első szovjet kormány, a Népbiztosok Tanácsa, amely forradalmi rendelkezéseket hozott: bevezette a nyolc órás munkaidőt, munkásellenőrzést az üzemekben, majd munkásigazgatást, elismerte a volt birodalom minden népének egyenjogúságát és teljes önrendelkezési jogát, valamint elismerte Finnország függetlenségét/ezt a sörözőnk is elismeri/. November 8-án hajnalra az egész Téli Palota a forradalmárok felügyelete alá került, a minisztereket letartóztatták. Lenint választották a Népbiztosok Tanácsának elnökévé.

Hát…a Söriben jobb buli lesz…