Cachaca

Bár a rumhoz hasonlóan ez is cukornádból készül és rendkívül népszerű Brazíliában, a cachaca alkoholtartalma 38 és 80 százalék között változik. Minas Gerais államban sok helyen házilag készítik, de nem melaszból, hanem tiszta nádcukorból. A házi készítésű cachaca különleges ízét a tölgyfahordóban történő érleléstől kapja. Az aguardentének (tüzes víznek) is hívott italt kis csészékben kínálják, aromája édes, de a tequilához hasonlóan ütős az íze.

 

 

 

 

Everclear

Hagyományos eljárásokkal nem lehet 95 százalékosnál tisztább szeszt előállítani, az amerikai Everclear így a legütősebb alkoholos ital. Nagy tisztasága miatt kevés benne a másnaposságért felelős szennyező anyag, leggyakrabban koktélokhoz keverve isszák, ekkor azonban elvész ez az előnye.

 

 

Maotai

Kínán kívül a maotai nem igazán ismert, erőteljes szaga és íze miatt sokan úgy tartják, valahol a büdös tofu és a grappa között van. Alkoholtartalma 53 százalék, erjesztett cirokból készül, amelyhez szójaszószaromát adnak. Kínában ez az ital adja a helyi szeszek forgalmának 30 százalékát, többet adnak el belőle, mint vodkából az egész világon.

 

Chicha

A dél-amerikai emberek már jóval az európaiak megérkezése előtt feltalálták saját sörfőzési eljárásukat: kukoricát vagy más keményítőtartalmú növényt rágnak meg, ezt kiköpik, és órákig állni hagyják, hogy a nyálban található emésztőenzimek cukorrá bontsák le a keményítőt, hogy ebből állítsanak majd elő alkoholt baktériumok és élesztőgombák segítségével. A végtermék kinézetében a sörhöz hasonlít, azonban alkoholtartalma csak 1-3 százalékos. Egész Latin-Amerikában népszerű ital, édes ízű, de utóíze savanyú. A nyál miatt pedig nem kell aggódnunk, az erjesztés elpusztítja az esetleges kórokozókat.

 

Kumisz

A törököktől a mongolokig, a baskíroktól az üzbégekig a közép-ázsiai sztyeppéken élő népek mind kedvelik a kancatejből készülő, kefírhez hasonlító kumiszt. Alkoholtartalma 0,7 és 2,5 százalék között változik, erjesztése néhány órától néhány napig tart, savasságát a benne található lactobacillusok, szénsavtartalmát az élesztőgombák adják.

 

Arki

Ha lepároljuk a kumiszt, máris kész az arki, a vidéki mongolok kedvenc itala, amelyet a helyiek vodkának neveznek. 12 százalékos alkoholtartalmú.

 

Hejie Jiu

Ez az ital úgy készül, hogy rizsborhoz vagy whiskeyhez mérges hüllőt, leggyakrabban valamilyen gekkófajt adnak, így érlelik legalább 10 napig, de akár egy éven át is. Ez Kína egyik legerősebb és legegészségesebbnek vélt itala, mivel úgy tartják, fogyasztása távol tartja a rákot, az ízületi gyulladást és a fekélyeket. A néphit szerint minél veszélyesebb a hüllő, annál erősebb az ital hatása.

 

Ruou Mat Ran

A vietnami, aperitifként fogyasztott ital úgy készül, hogy rizsborhoz egy élő kígyó epehólyagját adják, ami a néphit szerint növeli a férfiak potenciáját, és számos más jó hatása is van az egészségre.

 

 

Abszint

Az ánizs ízű italról régóta azt tartják, hogy hallucinogén, a legtöbb európai országban és az Egyesült Államokban 1915-ben betiltották. Többféle növényekből, de főként ánizsból készül. Előállítják fehér ürömből is, amely tujont tartalmaz, és amelyről bebizonyosodott, hogy a korábbi hiedelmekkel ellentétben nem hallucinogén. Mivel alkoholtartalma igen magas, 45-70 százalék, tisztább részegséget okoz.

 

Cynar

Az ital 13 különbözőféle növényből készül, ezek közül a legfontosabb az articsóka. Az európaiak leggyakrabban aperitifként és koktélokban fogyasztják a keserédes, 16,5 százalék alkoholtartalmú cynart.

 

Yogurito

Az Európában gyártott joghurtlikőrt főleg a japánok fogyasztják, koktélok alapanyaga is lehet.

 

Forrás: AFP