1930. március 24.                                         

1980. november 7.

Korának legjobban fizetett filmsztárja, a 60-as évek ikonikus alakja miután kimaradt a középiskolából, tengerésznek állt, majd több foglalkozást is kipróbált magát, mielőtt végleg a színjátszás mellett döntött volna – volt taxisofőr, gyári munkás és favágó. A legendás Lee Strasberg alapította Actor’s Studio falai között szerezte meg diplomáját, és tehetséggel párosuló vonzó, férfias megjelenésére a tévé és a filmvilág hamar felfigyelt: a CBS egyik krimisorozatában kapott főszerepet, melyet John Sturges rendezett, akivel kiváló munkakapcsolata a vásznon folytatódott tovább. Először Kuroszava filmjének, A hét szamuráj című mozinak az amerikai western változatában, A hét mesterlövész című klasszikusban kapott főszerepet a rendezőtől,majd az egy hadifogolytábor mindennapjait bemutató, A nagy szökés című 2. világháborús opuszban.
McQueen színészi specialitása a markáns, öntörvényű hősök megformálása lett, főként kemény férfiakat alakított a vásznon: zsarukat, bűnözőket, akcióhősöket (A Thomas Crown-ügy, a San Franciscó-i zsaru, Szökés). Természetes játékstílusát egy emberként ünnepelte a kritika, nimbuszát erősítette, hogy csak ritkán használt kaszkadőrt (így például a filmtörténet egyik leghíresebb autós-üldözéses jelenetében, a San Franciscó-i zsaru című moziban is ő ült a volán mögött).
Tragikusan rövid pályájának utolsó szakaszában szakított az akciófilmekkel, és visszatért a gyökerekhez – hűen az Actor’s Studio hagyományaihoz főként nagyívű, drámai szerepeket választott, melyek közül kiemelkedik a Pillangó című film, amelyben a szabadságáért évtizedeken keresztül elszántan küzdő rab szerepében brillírozott és a Nép ellensége című mozi, amiben szinte felismerhetetlen külsővel jelent meg a vásznon.
Eseménydús, mindössze 50 évre rúgó élete folyamán háromszor nősült, második felesége, a Love Story sztárja, Ali MacGraw volt, akivel a Szökés című film forgatásán ismerkedett össze. Többször jelölték Golden Globe- és Oscar-díjra (Homokkavicsok, Pillangó, Zsiványok, Szerelem a megfelelő idegennel), halálát közvetve nagy hobbijának, az autóversenyzésnek köszönhette: a versenyautókban viseletes azbesztmellény gyors lefolyású tüdőrákot okozott a szervezetében.