Nem is olyan rossz,egy próbát megér…a söriben sajnos nem lehet kapni,de majd…

A kvasz a keleti-szláv népek tradicionális itala. Első említése 989-ben történik, Vlagyimir kijevi fejedelem krónikájában. A kvasz alapját a különböző gabonamagvak erjesztésével készített ital képezi. A keleti-szláv népek napi italként fogyasztották évszázadokon át.

A kvasz élettani hatása hasonló a különböző kefírek vagy a kumisz élettani hatásához. Jótékonyan hat az emésztésre. Összetétele révén fogyasztását kifejezetten ajánlják sportolóknak, mert az ital több, mint tízféle élettanilag fontos aminosavat tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos mikroelem kerül a szervezetbe, és függetlenül attól, hogy az ital vitamintartalma első ránézésre nem tűnik túl magasnak, a folyamatos fogyasztás révén érezhető hatást fejt ki a szervezetre. Az évszázados tapasztalat bizonyította a kvasz bizonyos bakteriocid hatását, amelyet a mai orvostudomány is alátámasztott.

Mivel Magyarországon ez az ital kereskedelemben nem kapható, íme néhány tradicionális recept a házi elkészítéséhez.

Világos kvasz

Hozzávalók: rozskenyér, instant élesztő, cukor (méz), víz.

A kvaszkészítés alapja mindenkoron a megfelelő minőségű rozskenyér. Nem alkalmasak azok a “rozskenyerek”, amelyekkel leggyakrabban találkozunk a kereskedelmi forgalomban; amelyek csak kinézetük alapján tűnnek annak (kicsi fajsúlyú, felfújt, ízében a fehér kenyértől nem sokban különböző kenyerekre gondolunk; még akkor sem, ha barna a színük). Néhány pékség kínálatában szerepel a tradicionális, kovászos rozskenyér. Ezeket leggyakrabban “német rozskenyér” néven árulják, és jellemzőjük a kenyér belsejének vizes, nedves állaga, összetéveszthetetlen savanykás íze, és a kenyér nagy fajsúlya. Egy kilós vekni gyakran elfér a tenyerünkben.

A kenyér héjat szárítsuk meg a sütőben (a belsejét is használhatjuk, ha a kenyeret kifejezetten kvaszkészítés céljából vettük meg, ilyenkor ajánlatos kisebb darabokra vágni). Ötliteres üveget ötödéig töltsük fel a szárított rozskenyérrel, és öntsük fel tiszta hideg vízzel. Tegyünk hozzá literenként egy késhegynyi instant élesztőt és literenként öt teáskanál cukrot. Az üveget zárjuk le, néhányszor fordítsuk meg, hogy a hozzávalók összekeveredjenek, utána nyissuk ki az üveget, hogy levegő érje, és 24 órán át hagyjuk forrni. Miután az ital átforrt szűrjük le egy ruhán keresztül, édesítsük ízlés szerint (félliterenként két teáskanál cukor), majd töltsük üvegekbe, és tegyük a hűtőbe.

Orosz kvasz

Hozzávalók: rozsliszt, rozskenyér, mentalevél, cukor, víz.

A rozslisztet leforrázzuk, majd 3-4 órán át kelesztjük. Felforraljuk a vizet, és beleteszünk sütőbe pirított rozskenyér darabokat, mentalevelet, és ízlés szerint cukrot. Szobahőmérsékletre lehűtjük, és hozzáadjuk a rozslisztből készített kovászt. 24 órán keresztül erjesztjük.

Házi kenyérkvasz

Hozzávalók: 500 gramm rozs kétszersült, 40 gramm élesztő, 200 gramm cukor, 50 gramm mazsola, friss menta, 3-4 feketeribizli levél, 4 liter víz.

A kenyeret darabokra vágjuk, és sütőben sötétbarnára pirítjuk. A kétszersültet leforrázzuk, és meleg helyen 3-4 óráig érleljük. Utána az így képződött cefrét ruhán átszűrjük, teszünk bele cukrot, egy pohár cefrében feloldott élesztőt, mentát, feketeribizli levelét, és az edényt lefedve hagyjuk 10-12 órán keresztül érni.

Miután a cefre jól kiforrt, ismét átszűrjük tiszta ruhán, és üvegekbe töltjük. Minden üvegbe tegyünk néhány szem mazsolát. Az üvegeket jól zárjuk le, és tegyük a hűtőbe. 3 nap múlva kész a kvasz.

Tanács: az italnak szebb, sötétebb színt tudunk varázsolni, ha a végén az ízesítéshez használt cukrot karamelizáljuk.