December 6-án jön a Télapó. Már ahová jön. A világ 18 év alatti gyermekeinek ugyanis 15 százalékához érkezik meg, a mohamedán, hindu, zsidó és buddhista gyerekek sose kapnak Mikulás-ajándékot. Igaz, nem is hiányolják. A Télapó a keresztény gyerekek kiváltsága. A jó keresztény gyerekeké. Akik egész évben apu-anyu kedvében jártak. Mindig jó testvérek voltak. Segítőkészek és önzetlenek. És nagyon, nagyon jól tanultak. Vagy mégse?

Na jó, Télapó megelőlegezi az ajándékot. Sanyika, Zsuzsika bár idén nem volt annyira jó, ahogy apu, anyu szerette volna, de majd jövőre bepótolja. Legalábbis apu, anyu így szeretné. Télapó pedig olyan nagyon vajszívű…

Ezekhez a kivételesen jó, vagy majd jövőre kivételesen jó gyerekekhez Télapó röpülő rénszarvasszánon érkezik. Bár ki hallott röpülő rénszarvasról? Mégsem történhet a dolog másként, hiszen hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának, Télapónak 31 órája van feladata elvégzésére, ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad.

Télapó tehát borzasztóan elfoglalt. Minden jó (?) gyerekkel rendelkező keresztény otthonra 1/1000 másodperce jut, amely idő elegendő kell legyen ahhoz, hogy leparkoljon, lepattanjon a szánról, beugorjon a kéménybe, megtöltse a zoknikat, csizmákat, kinek-kinek ízlése szerint. Majd felmásszon a kéményen át, vissza a szánra, és átszáguldjon a következő házhoz. Szánja mintegy 1000 km/s-os sebességgel robog, a hang sebességénél mintegy 3000-szer gyorsabban!

A szán minimum 321.300 tonna súlyt szállít, nem számítva a túlsúlynak minősülő Télapót. A földön egy “igazi” rénszarvas maximum 150 kg-os súlyt tud elhúzni. Ha feltételezzük, hogy a repülő “csoda” rénszarvas tízszer ennyi súllyal is megbirkózik, a szán elhúzásához 214.200 rénszarvasra van szükség.

A szán rénszarvasokkal megnövelt súlya 353.000 tonna, amelyik 1000 km/s sebességgel halad, ezért nagy légellenállásba ütközik. Ez felmelegíti a rénszarvasokat, körülbelül úgy, ahogy az űrhajók melegednek fel a légkörbe érve, amikor visszatérnek a Földre. A két vezér-rénszarvas 14.3 milliárdszor egymillió, azaz 14.300.000.000.000 joule energiát nyel el. Másodpercenként! A többi hátborzongató jelenség már mozgassa meg az olvasó fantáziáját!