Kuba, a Karib-tenger igazi ékszere, az Antillák legnagyobb szigete. A mexikói-öböl bejáratánál, Florida partjaitól 150 km-re délre, közvetlenül a ráktérítő alatt helyezkedik el. Délről Haiti és Jamaika, keleten a Bahama- szigetek a szomszédja. Keletről az Atlanti- óceán, nyugatról a Karib- tenger mossa partjait.   Időzóna GMT -5 óra, Magyarországhoz képest -6 óra

Éghajlata:
Szubtrópusi. Egész évben 22-28 °C közötti átlaghőmérséklettel. Az év 300 napján, 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját 2 évszak határozza meg igazán: egyik a száraz, mely novembertől- áprilisig tart, a másik az esős, mely májustól- októberig. A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak inkább forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül, szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban. A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80 %-os.

Területe:
110 865 km², a hozzá tartozó kis szigetek területével együtt. Hossza légvonalban: 1250 km. Szélessége a legkeskenyebb részén 31 km, a legkiterjedtebb részén 191 km. A hozzátartozó legnagyobb sziget, Isla de la Juventud, vagyis a Fiatalság szigete, mely 2200 km² területű. Felszíne tagolt, viszont domborzata nagyobb részben sík terület. Legmagasabb pontja, Pico Turquino: 1974 m, a Sierra Maestra hegységben található. Leghosszabb folyója, a Rio Cauto 343 km hosszú, mely nem hajózható.

Népessége:
11 200 000 fő. A lakosság túlnyomó részét afro-kubaiak, kisebbik részét fehérek és mulattok alkotják. Ezen kívül, kisebb lélekszámban megtalálhatóak a kínaiak is. A lakosság többsége városokban él. Pl.: Havannában kb. 2,1 millió fő, Santiago de Cuba városában kb. 1 millió fő.

Államformája:

Szocialista Köztársaság

Hivatalos nyelve :

Spanyol. Az országban, ezen kívül a legelterjedtebb beszélt nyelv, az angol.

Közigazgatási felosztása:
14 megye (provincia) és 1 különleges körzet. Melyek a következők nyugatról – keletre haladva: Pinar del Rio, La Habana, Matanzas, Cienfuegos, Villa Clara, Sancti Spíritus, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas, Holguín, Granma, Santiago de Cuba, Guantánamo. A különleges körzet: Isla de la Juventud (Fiatalság Szigete)

Fővárosa:

Ciudad de la Habana (Havanna)

Jelentősebb városai:
Santiago de Cuba, Holguín, Las Tunas, Camagüey, Ciego de Ávila, Trinidad, Santa Clara, Cienfuegos, Matanzas, Pinar del Rio. Ezek közül néhány, a róla elnevezett megye székhelye is egyben.

Pénzneme:
Kubai peso (CUP). A külföldiek, Konvertibilis pesoval (CUC) fizethetnek. A fizetéssel kapcsolatos bővebb információk, az utazóknak oldalon olvasható.

Gasztronómia
A kubai konyhában, az afrikai és spanyol ízek keverednek. Alapanyagként főként rizs, bab, kukorica, burgonya, sertéshús, csirkehús, marhahús, halak, tintahal, rák, languszta szolgálnak. Ezekből leveseket, főtt-, sült- és grillezett húsokkal készített főfogásokat készítenek. Mindezeket, gazdag körettel-, ízletes szószokkal-, mártásokkal- és salátákkal egészítik ki. A salátákból természetesen nem hiányozhat a paradicsom, az uborka és a hagyma, melyet gyakran ecettel és olíva olajjal “bolondítanak” meg. A főfogás után a desszert sem marad el, mely általában fagylalt, kókuszszirupos sajt, vagy rumos omlett lehet. A sziget legkedveltebb ételei, a fekete bab rizzsel, sült csirkével, a sült malac, sült burgonyával, salátával és a tintahal, mártásban. Ínyencek, a tenger gyümölcsei teljes palettáját megtalálják a legváltozatosabb módokon elkészítve. A tintahal, mártásban, a rák falatkák és a languszta tál mellett, krokodil ragúval és főtt cápahússal is találkozhatunk az étlapon. Szinte mindig fogyasztanak friss gyümölcsöket, mint a mangó, a papaya, az avokadó, a banán, vagy az ananász, melyet legtöbbször gyümölcstálnak készítenek el.

Italok :

Rum
Ki ne ismerné a híres kubai rumot? A világ egyik legkedveltebb alkohol tartalmú italának neve, Kubához fűződik. Havana Club! Ízével, aromájával és egyéniségével mindenkit magával ragad. Hogy mi adja a különlegességét? A híresen jó termőföld, a gondosan kezelt cukornád, a Maestro Ronero-k (rum mesterek) tapasztalata és valami, amit senki sem tud, 1878 óta…

A leghíresebb kubai koktélok

A kubai koktélok elengedhetetlen alapanyaga a rum. A világszerte ismert Cuba Libre, amely, rum, kóla és lime jéghideg keveréke. A hűsítő Mojito, mely, maga a mentaleveles frissesség. Az üde, jeges Daiquirí, Hemingway kedvenc itala, melyet néha banánnal is mixelnek. Ínyencségként emlegetik a Pina Colada-t, mely ananásszal, kókusztejjel és jéggel készül. Igazi kuriózum, a Saoco, melyet kókusz tejjel, kakaóval és jéggel szervíroznak.

Egyéb italok, frissítők
Kuba egyik kedvelt itala, a sör. Minden helyzetben találkozhatunk vele, legyen az nappal, éttermek, bárok teraszán, vagy éjszaka egy fiesta alkalmával. A leggyakrabban fogyasztott márkák, a Bucanero, Cristal, Hatuey. Melyekből természetesen barna, világos, erősebb és enyhébb változatokat is gyártanak. A bor- és pezsgő fogyasztás Kubában háttérbe szorul, inkább csak vacsorák, vagy ünnepi események alkalmával kerül a pohárba. Alkoholmentes üdítőket, frissítőket, gyakran fogyasztanak, melyek megtalálhatók citrom, narancs, kóla ízben. A gyümölcslevek, igazi 100%-os gyümölcslevek. Szűrt és rostos formában is megtalálhatjuk őket, a boltok polcain. Körte, alma, banán- eper, barack és mangó ízben.   Különlegességek:

Szivar
Havanna szivar. Akik szeretnek elmélkedni, kényelmesen sziesztázni vasárnap délutánonként, azok tudják, mit jelentenek e szavak. Magukban hordozzák, a mennyei boldogsággal töltött pihenések órák hangulatát. A tüzesen izzó levélköteg füstölése, ahogyan a hódítók nevezték, ma már, a világon a legfinomabb élvezetek egyike. Ez Kuba dicsősége, tagadhatatlanul. A kiváló minőségű termőföld, az éghajlat, a dohány gondos kezelése és a szivar tradicionális gyártása teszi egyedivé a kubai szivart. A “Nagyok” azt mondják: mind között, a Cohiba a szivarok királya. Állítólag, 170 művelet kell ahhoz, hogy egy Cohiba-ra rágyújtsunk… A legkedveltebb márkák: Cohiba, Romeo y Julieta, MonteCristo, Trinidad, Partagas, Hoyo de Monterrey, Henry Upmann, Vegas Robaina, El Rey Del Mundo, Bolivar.)

Kávé
Kuba, egyik ősi csemegéje. Habár Kuba nem tartozik a világ legnagyobb kávétermelő országai közé, előkelő helyet foglal el a kávéfogyasztás ranglistáján. Nagyon sokan fogyasztják a “feketét” naponta. Cukor nélkül, cukorral, tejjel, vagy capuccinonak elkészítve. A kubai kávé ízét, ugyancsak, mint a dohány esetében, a jó termőföld, az éghajlat és a gondos válogatás határozza meg. Majd ezek után, a kiváló pörköléstől elnyeri egyéniségét. Testes, koromfekete és erős.

Kultúra Zene, tánc
Kuba zenei világa, ugyanolyan színes, mint maga az ország. A nagyobb ünnepségek szinte elengedhetetlen kelléke, az igen népszerű, erotikus töltöttségű afro- kubai zenei stílus, a rumba. Emellett (főként idősebbek) sokan kedvelik, a kubai néptánc és a rabszolgák táncának keveredéséből született tánc-stílust, a danzónt. A hétköznapok ritmusát, a salsát, szinte mindenhol halljuk, strandon, az utcán, kiszivárogni az ablakokon. Egy másik nagyon kedvelt stílus, a cha-cha-cha, szintén oly sokszor láthatjuk, hogy táncolják bárokban, fiestákon. Az ’50-es évek slágere, a jazz, a mai napig hallható klubokban, belső udvarokban. A fiatalok, rajonganak az új zenei stílusért, a regaetón zenéért. A diszkókban, szórakozóhelyeken szinte nem is hallani mást. És még rengeteg irányzat, vállfaj és keveredés… Nyugodtan kijelenthetjük: Kuba életének része, a zene és a tánc!

Film
A kubai filmek témájának alapját a humor, a romantika, a zene és a mindennapi élet valóságából merítették az alkotók. Az alkotások közül kiemelkedik, az Oscar díjra is jelölt, világsikert aratott, Eper és Csokoládé című film, 1944-ből. Egy másik nagyszerű alkotás, a ’90-es évek egyik sikere, a Buena Vista Social Club együttesről készített film, melynek értéke egyedülálló. Valamint nagyszerű alkotás még, az “Egy motoros naplója” című film, ami CHE Guevara Dél- amerikai utazását mutatja be, híres, oldalkocsis motorján. Bár nem kubai alkotás, viszont készítésénél, sok segítséggel szolgáltak a kubaiak is.

Kulturális események:
Kubának gazdag a kulturális program kínálata. A leglátogatottabbak közül néhány:

– Február: Camagüey Kultúra Hetek
– Április: Baracoa Kultúra Napok; Elektroakusztikus Hangszerek Fesztiválja, Varaderon
– Május: Holguíni Fiesta
– Június: Trinidadi Fiesta
– Július: A Karib Kultúra Fesztiválja, Santiago de Cubában
– Augusztus: Benny Moré Népzenei Fesztivál, Cienfuegosban
– Szeptember: Nemzetközi Színházfesztivál, Havannában
– Október: A “Kultúra 10 Napja” ország szerte; Nemzetközi Balett Fesztivál, Havannában
– November: A Karib Zene Fesztiválja, Varaderon
– December: Amerikai Filmek hete, Havannában
Sport
Kuba büszke, kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolóira és támogatja az ifjú nemzedék aktív sportolási tevékenységeit. Legyen az Nemzeti Bajnokság, Latin – Amerika által rendezett megmérettetés, vagy Olimpia, a kiemelkedő sportolóknak, mindig nagy tisztelet jár. Van is mire büszkének lenniük, hiszen több sportágban egyedülálló teljesítményt produkálnak. Mint például az atlétika, a baseball, az ökölvívás, vagy a röplabda. Néhány versenyszámban, ráadásul még világcsúcstartók is.

Szórakozás, kikapcsolódás
Kubában mindenki talál magának szórakozást, kikapcsolódást. Nagyon széles a kínálat, a szórakozási lehetőségek tekintetében. Ám ha valaki semmittevéssel szeretné tölteni szabadidejét, csak feküdni-ücsörögni szeretne egy pálmafa árnyékában, az nyugodtan megteheti, hiszen a “fiesta szigetén” mindenki azt csinálhat, amit szeret!

A vízisportok kedvelőinek lehetősége nyílik búvárkodni, (roncsot-, falat-, korallt megtekinteni), csónakot-, vízi biciklit-, jet skit -, hajót-, vitorlást bérelni.

Aki a parton szeretne inkább tartózkodni, az nemcsak napozással töltheti a napsütéses órákat, hanem asztaliteniszezhet-, strand focizhat-, strand röplabdázhat barátaival, vagy ellazulhat egy masszázs által, a pálmafák hűvös árnyékában.

A gyerekek figyelmét inkább a delfinárium, vagy állatkert vonzza, míg a felnőttek szívesebben sétálnak botanikus kertekben, vagy ismerik meg dohány-, kávé-, banán ültetvények mindennapjait. A kínálatnak ezzel még nincs vége! Aki szeretné megismerni -netán elsajátítani- a kubai kultúrát, azt megtanítják salsázni, szivart sodorni, csodás XVI.-, XVII.-, XVIII. századi városok nevezetességeit láthatja, vagy akár többszáz éve működő manufaktúrákat, múzeumokat tekinthet meg.

Extrém sportok kedvelőinek, alkalma lehet őserdei túrán, lovas- és jungle túrán részt venni.

Éjszakai szórakozás. Ha leszáll az éj, “felébred” Kuba, folytatja útját, a soha véget nem érő fiesta, koncertek kezdődnek, látvány show-k szórakoztatják a nagyérdeműt, bárok, disco-k, Casa de la Música-k várják a táncolni-, elcsábulni vágyókat. Üzleti megszállottak szivarozhatnak, vagy a medence bárjában koktélozhatnak partnereikkel.

Nemzeti ünnepek
– Január 1.-én: A Felszabadulás Napja, a Forradalom Győzelmének Ünnepe
– Március 08.-án: Nemzetközi Nőnap
– Április 04.-én: Gyermeknap
– Május 1.-én: A Munka Ünnepe
– Május 2. vasárnapja: Anyák Napja
– Június 3. vasárnapja: Apák Napja
– Július 25. 26. 27.-én: A Forradalom Évfordulójának Ünnepe
– Október 10.-én: A Függetlenségi Háború Kezdetének Napja
– Október 28.-án: Kolombusz partot érésének napja – December 25.-én: Karácsony
Híres személyiségek
Akiknek az arcképével, szobrával, üzenetével gyakran találkozunk, az ország számtalan pontján.

– Fidel Alejandro Castro Ruz: Kuba volt Miniszterelnöke, a Kubai Kommunista Párt vezetője, az Államtanács elnöke.
– Raúl Modesto Castro Ruz: Kuba jelenlegi Miniszterelnöke, a kubai Hadsereg Főparancsnoka. Fidel Castro öccse.
– Ernesto Rafael Guevara de la Serna (CHE): Orvos, forradalmár, gerillavezér, kubai miniszter volt.
– Camilo Cienfuegos: Fidel Castro és CHE Guevara mellett, a forradalom hőse.
– José Martí: Kuba nemzeti hőse. Költő, esszéista. Szobra szinte minden téren, intézmény előtt megtalálható.
– Máximo Gomez: A függetlenségi háború egyik tábornoka volt.
– Carlos Manuel de Céspedes: A függetlenségi háború egyik kezdeményezője volt.
– Antonio Maceo: Céspedes-t követően, a függetlenségi háború tábornoka volt.
– Tomas Estrada Palma: Kuba, elsőnek kinevezett miniszterelnöke volt.
– Ernest Miller Hemingway: Irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista.

http://www.cubafiesta.net