Hozzávalók: 

sárgarépa, petrezselyem, krumpli, hagyma, zeller stb
1 tojás+1 tojásfehérje
2-3 kanál gríz
só, pirospaprika, ételízesítő, liszt
bors, petrezselyemzöld

Elkészítés:

A leveszöldséget apróra kockázzuk és a krumplin kívül a többit kevés olajon vagy zsíron dinszteljük, felöntjük vízzel, sózzuk és megfozzük.
Egy tojásból és lisztbol levestésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és letakarjuk, míg a tölteléket elkészítjük, nehogy kiszáradjon. A hagymát apróra vágva megpirítjuk, rászórunk egy marék grízt, kevés aprított petrezselyem zöldjét, sózzuk, paprikázzuk. A gríznek aranybarnára kell pirulnia.
A tölteléket a kinyújtott tészta egyik felére sorban kis kupacokba rendezzük. Ahol nincs gríz ott csíkokban megkenjük tojásfehérjével, majd a tészta másik felét ráborítjuk. A sorok között ujjunkkal óvatosan lenyomkodjuk kocka alakúra, aztán derelyevágóval „kiszabdaljuk”. Az így lett kis „gallérokat” mikor a zöldségleves majdenem megfőtt, a krumplival együtt belefozzük a levesbe.
Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük