Hozzávalók:

Valamilyen szárnyas nyaka (mi a pulykáét szeretjük), esetleg egyéb aprólékával dúsítva, 
3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1kis fej vöröshagyma, 
4-6 gerezd fokhagyma, 
15 dkg brokkoli, 
10 dkg igen apró gomba, 
só, ételízesítő, szemesbors, 5-6 szegfűszeg, 5-6 szegfűbors, 1/2 szerecsendió, 
késhegynyi fehérbors, 2 leveskocka.

Elkészítés:

A húsokat mosd meg, tisztítsd meg, bőrét vedd le és tedd hideg vízbe. Forrald pár percig, amíg már több habja nem lesz, majd mosd le és tedd fel tiszta vízben. Tedd bele a fehérrépát, hosszában felvágva, és tedd hozzá a fűszereket. 

Kislángon, fedő alatt kell főzni, éppen csak forrjon, legalább 3-4 óra hosszat. A levét utána kell tölteni kb. félóránként, különben a hús és a zöldség nagyon sós lesz. 

Másfél órával a befejezés előtt kóstold meg, ízesítsd, ha kell és tedd bele a sárgarépát, félóra múlva a hagymát megpucolva egészben, a fokhagymagerezdeket és a gombát egészben, az utolsó 2-3 percre pedig a brokkolit, rózsáira szedve, szárával lefelé. Arra ügyelni kell, hogy ezek az időtartamok tisztán a forrás idejét jelentik. 

Ha kész, félórát hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a húst és a zöldséget külön tálra, és a levest finom szűrőn leszűrjük. 

A leves lényege a szárnyas nyaka, ha nem elég hosszú, többet is rakhatunk bele. Nem tömjük tele zöldséggel, hadd domináljon a nyak íze, ezért a szokásos répák mellett csak egyféle zöld színű zöldség mellett döntöttünk, és ezért nem került bele zeller sem, bár ez utóbbi meggondolandó. A gomba Ági lányom miatt van benne, de nem bántuk meg.

Cérnametéltet, eperlevél-tésztát vagy daragaluskát adjunk hozzá levesbetétnek