Fidel Castro volt kubai államfő “él és virul” – jelentette be Hugo Chavez elnök, változtatva egy héttel ezelőtti nyilatkozatán, amelyben múlt időben beszélt a betegeskedő kubai forradalmárról.

“Már megint arról pletykálnak, hogy Fidel meghalt. Fidel él és virul. Küldjünk neki mindnyájan egy nagy éljent és egy ölelést. Háromszoros hurrá Fidelnek!” – mondta Chavez támogatóinak, miközben az “igen” szavazatért kampányolt a korlátlan terminusról tartott népszavazáson.

Chavez bejelentette, hogy a 82 éves Fidel Castro “dolgozik, ír és követi a világ eseményeit.” Állítását megelőzően olyan szóbeszéd látott napvilágot, miszerint Castro, aki 2006 júliusában elvégzett műtéte után eltűnt a nyilvánosság elől, elhunyt.

A venezuelai elnök akaratlanul hozzájárulhatott a pletyka terjedéséhez, amikor a múlt héten a kubai forradalom 50. évfordulóján azt mondta, hogy az 50 évvel ezelőtti Castro örökre eltűnt.

“Már tudjuk, hogy azt a Fidelt, aki éjjel egyenruhájában büszke harcosként járta az utcákat és a városokat, megölelve az embereket, sosem fogjuk újra látni. Emlékké fog válni” – mondta Chavez január 11-én heti “Alo Presidente” című rádiós beszélgetőműsorában.

Chavez gyakran meglátogatta barátját, Castrót abban a kórházban, ahol gyomor-bélrendszeri műtéte után orvosi kezelését végzik. Chavezről és Castróról több fénykép és videofelvétel is készült együtt, de a kubai vezető nem jelent meg a nyilvánosság előtt az óta, hogy a műtét előtt átadta a hatalmat fivérének, Raulnak.