Kwak (belga)

Alkoholtartalom: 8%
Ha a csajod bukik a felhajtásra, ezzel a sörrel garantáltan elcsábíthatod. A fogyasztásához ugyanis egy olyan poharat ajánlanak, melynek alja gömbölyű, így szervírozásához specko állvány használata szükséges. A kitöltés után aztán előbukkan a sör igazi személyisége is: édessége szinte lenyomja az alkohol erejét. Bánj azonban óvatosan a Kwak-kal, mert íze félrevezető és ha figyelmetlenül fogyasztod előbb vesz le a lábadról, mint Te a csinibabát.

Vyskovske Breznak (cseh)

Alkoholtartalom: 5,2%

Vyskov álmos kisváros olyan, amilyet cseh filmekben láthatnánk, ha még bemutatnának nálunk ilyeneket. A helyi kocsma ennek ellenére itt is kezdi elveszíteni skanzen jellegét, bár szerencsére a közönség még nem öltözik ki a délutáni sörözéshez. Pedig a Breznak többet érdemelne a gumicsízmánál. Tulajdonképpen egyszerű a sör, mint egy munkáspárti szavazó, de mégis mintha az egyszerű karosszéria alatt egy nyolchengeres motor dübörögne.

Tomislav Pivo (horvát)

(Alkoholtartalom: 7,3%)

Tomislav király a horvátok számára, ősi származásuk bizonyítéka. Minden bizonnyal ezért igyekeztek egy erős barna sört összehozni, mellyel méltó emléket állítanak a királynak. Az igyekezetet nem koronázta teljes siker: az ital ereje legyőz mindent, főleg a történelmi emlékezetet, mégis sokkal inkább emlékeztet egy felvizezett Pelinkovacra – a valamennyi jugoszláv utódállamban gyártott gyomorkeserűre – mint egy erős trappista sörre.

Sztarij Melnyik Gold (orosz)

Alkoholtartalom: 5,2%

Hogy az öreg molnárról elnevezett sör alkoholtartalma alig haladja meg az öt százalékot – lásd még parlamenti küszöb – teljesen érthető. Bizonyos „poros” foglalkozásokhoz hozzátartozik a toroköblögetés  Az ilyen munkaköri kötelességből adódó ivászatokhoz pedig könnyed sörök illenek. Ennek a célnak kitűnően megfelel a mindenféle faksznitól mentes Sztarij Melnyik, mely a második kör után pontosan annyira hozzá tud tartozni mindennapjainkhoz, mint esténként ágyba bújni az asszonnyal. Ami távolról sem azonos a szex-szel!

Murauer Märzen (osztrák)

Alkoholtartalom: 5,2%

Az osztrákok sem fantasztikus söreikről híresek, de ez a märzennek – az erős telt sörök egyik típusának – nevezett darab egészen érdekes. Illata mint egy külvárosi kocsma klotyója és a habja is pillanatok alatt nyomtalanul eltűnik. Az íze pedig annyira meggyőző, mint egy politikus valásztási igéretei.

Niksicko Pivo (montenegrói)

Alkoholtartalom: 5%

A többség Montenegro nevét azóta ismeri, mióta futballválogatottjuk első mérközésén legyőzte a magyarokat. Focijukról – a jugoszláv múlt és külföldön focizó játékosaik okán lehetett elképzelésünk – azt azonban még a legtájékozottabbak sem sejthették, hogy a fekete hegyek népe első osztályú világos sört is főz. Önállóan, multik segítsége nélkül. Olyat, mely tiszta, áttetsző, kellemesen maláta illatú és pont annyira keserű, ami ahhoz szükséges, hogy könnyedén gurítson le belőle annyit az ember, amennyit csak fel tud önteni a garatára.

LAV Pivo (bosnyák)

Alkoholtartalom: 5,2 %

A bosnyák sör címkéjének színvilága, az oroszlános címer és persze a név is a Löwenbrau-t idézi. A gondok csak ott kezdődnek, mikor lyuk kerül az üveg nyakára. Az illattal, a színnel és a habbal semmi baj, az íz is arról árulkodik, hogy tulajdonképpen minden benne van, ami egy sörhöz kell. Valószínűleg ezeken kívül más is, ettől aztán hasonló a LAV egy előző nap nyitva felejtett, szódával frissített kőbányaihoz válik hasonlóvá.

Arany Ászok Téli Selymes (magyar)

Alkoholtartalom: 5,1%

A téli napokra ajánlott sörök jellemzője a magas alkoholtartalom és a testesség. Hogy ezek egyike sem jellemző az Arany Ászok Téli Selymesére tulajdonképpen hagyján. Kicsit erősebbre és színesebbre főzték, mint az ihatatlan eredetit. Az viszont egyszerűen érthetetlen, hogy miért ragaszkodnak Kőbányán ahhoz, hogy a sörnek savanykásnak kell lennie?

Nyevszkoje (orosz)

Alkoholtartalom: 5,7%

Folyóról sört elnevezni? Brrrr! Márpedig a Nyevszkoje esetében ez történt. A moszkvai Gorbacsov alkoholtilalmi próbálkozás óta az oroszok államilag támogatják az alkoholisták sörre való áttérést. Az alkesz tradíciók azonban Pétervárott különösen erősek. Ne feledjük: Jelcin itt volt első titkár. Ezért az európai átlagnál jóval több alkoholt csempésznek söreikbe. Ennek ellenére meggyőződésünk, hogy a Nyevszkoje sokkal inkább emlékeztet egy laza lagerre, mint egy összetett trappista sörre. A lendületes kezdést sok buborék erősíti, és a sörben még a végére is marad szufla: jöhet kísérőnek a vodka!

Velkopopovicei Kozel Premium (szlovák)

Alkoholtartalom: 4,1%

Velke Popovice Prága közeli kisváros. Söre egykor Európa-hírű volt. Mai hírnevét legfeljebb silánysága okán terjesztik a sör igaz barátai. Az, hogy ezen a néven Szlovákiában és Magyarországon és nem Csehországban gyártják olyan fából vaskarika, mint a borjúból készült igazi „Bécsi szelet” Pesten pulykából. Épp ezért „nekem szerethetetlen e nem cseh elegy, mely rendes sernek nevezhetetlen, mert egyszerre lenyelhetetlen”! A hazai 10-es Kozelhez képest a szlovák 12-es azért még így is egy minőségi ugrás, még ha nem nem is bak(ugrás).

Gazda (szlovák)

Alkoholtartalom: 3,3%

A pozsonyi Stein sörgyár a tulajdonosváltás előtt kifejezetten jó söröket gyártott. Legutóbb Tesco gazdaságos borzalom formájában találkoztunk vele, és úgy látszik a mennyiségi törekvést azóta sem adták fel. A párkányi Coop-áruházban körülbelül ötven forintért  kínált Gazda pont olyan, mint az itthon kínált gagyisörök. A szomjúságot lehet, hogy oltja, de tudomásul kellene végre venni, hogy a sör, ha kispórolják belőle az anyagot és nem hagyják békében erjedni 5-6 hétig akkor csak a kannás borok vagy a kátrányból készített Bambi színvonalát érhetik el.

Bergenbier (román)

Alkoholtartalom: 4,8 %

Az erdélyi havasok forrásai remek alapanyagot adnak a sörfőzéshez. A Bergenbier sörfőzőmestere, sajnos mintha túlságosan is tisztelné e remek vizeket. Másra legalábbis nem tudunk gondolni azt tapasztalván, hogy a sörfőzés többi alapanyaga – a maláta és a komló – szinte észrevétlen tud maradni ebben a sörben.

Birra dalla Storia (brazil)

Alkoholtartalom: 4,8

A szappanoperák láttán semmin sem csodálkozunk, ami a dél-amerikaiak gyermeteg lelkére és leegyszerűsítő világképére utal. De azért ez a Mussolinit címkéjére idéző sör gyalázatos. Egy olasz, aki persze nem ilyen nyálas, édeskés löttynek látja a Ducét nyilván kést rántana az első korty után! Nyugtassuk meg azzal, hogy Che Guevarra sem kerülte el a sorsát. Brazíliában belőle is söröscímke lett.

Doktor Dízel (orosz)

Alkoholtartalom: 6,9%

Akárcsak a Lehel-piac tejcsárdájában kapható macskabenzin névadója, az orosz söripar keresztapja is beleerősített. Igaz az elnevezés és a címke dízájnja inkább energiaitalt sejtet, de a felbontás után lenyelt első kortyok bárkit meggyőzhetnek a csomagolás mellett a termék is elsőrangú. Az átlag sörökhöz képest magas alkoholtartalom persze az orosz lelkeknek feltehetően nem elég, de a karakteres alkoholíz és a finom keserűség az átlag sörivót tökéletesen kielégíti. Orvosi javallatra a másnaposság gyógyszereként is alkalmazható, hiszen szemben a macskabenzinnel ez pasztőrözött.

Gambrinus Svetly (szlovák)

Alkoholtartalom: 4,1%

Gambrinus alias Jan Primus eredetileg flamand és a sörivók királyát tisztelhetjük benne. Nyilván a király soha nem gondolta volna, hogy a róla elnevezett, eredetileg a csehországi Plzenben főzött sör karrierjét az új tulajdonos a szlovákiai Nagysárosban egyengeti tovább. Erős a gyanúnk, hogy az SAB célja nem volt más, mint a népszerű márkanév kihasználása. A Gambrinus Svetlyről megváltozott üvege és címkéje nyomán a legtöbb jó amit elmondhatunk: szép. De mert a szép formához hiányzik a tartalom, olyan mint az éjszaka még szépnek látott nő, akiről reggel a munkahelyi telefonja iránt érdeklődve tudjuk meg, hogy nyugdíjas. Pedig éjszaka milyen vonzónak és elevennek tűnt!

Old Gold (szerb)

Alkoholtartalom: 5%

A szerbek ugyan állítják, hogy 1854 óta gyártják ezt a sört, de jól értesültek szerint csak a dél-szláv háború idején fejlesztették ki. A stratégiai cél az lett volna, hogy a frontvonalon átdobott sörrel a horvát hadsereget demoralizálják. Mint a háború végeredménye is mutatja a csodafegyver bevetésével elkéstek. Arra azonban nincs magyarázat, hogy a saját lakosságuk Old Golddal itatásának mi a célja. Szerintünk a leszoktatás a sörivásról.

PAN Lager (horvát)

Alkoholtartalom: 5,2%

Rossznyelvek szerint abban, hogy egyre kevesebb a német turista az Adrián, komoly szerepe van a PAN sörnek. A finnyás németek nem méltatják a horvátok igyekezetét, ők még nyáron is az otthon megszokott kemény habkoronás, kiegyensúlyozott ízű, enyhén kesernyés söröket szeretik. A PAN malátás íze azonban legfeljebb az Arany Ászokon edződött magyarokat elégíti ki.

Stiegl Goldbräu (osztrák)

Alkoholtartalom: 4,9%

Ausztriában szívesen hangoztatják, hogy az igazán jó német dolgok, mind osztrákok. Salzburgból ugyan csak egy ugrás Németország és ez a közelség érezteti a hatását a helyi sörön is, mely messze jobb az átlagos osztrák söröknél, de ennek ellenére a fenti mondás a söreikre semmiképp nem igaz.