A Bacardi

Don Facundo Bacardi  1830-ban emigrált Kubába. A gyarmati kikötőváros, Santiago de Cuba volt az a hely, ahol 1862-ben elkezdte készíteni fehér érlelt rumjait.
Nemzedékeknek átadva titkos receptjét, létrehozta a világ egyik legnagyobb nemzetközi márkáját.

AZ EREDET – KUBA

Don Facundo Bacardi Massó 1814 Októberében született a spanyolországi Sitges-ben. Tizenöt évvel később testvéreivel együtt Spanyolországból a kubai gyarmat országba , még pontosabban  a csodálatos Santiago kikötő városba emigrált.

Santiago volt a helyszíne a több éves gondos kísérletezgetéseknek, mely után Don Facundo létrehozta világhírű BACARDI rumjait, és ahol 1862-ben megalapította a Bacardi y Compania céget. Ugyan ezen év február 4-én két szimbólum született: a BACARDI denevér – mely napjainkban is a világ legismertebb rumjának szimbóluma – és az “El Coco” kókuszpálma fa, melyet fia Facundo M. Bacardi ültetett. Az új cég tevékenységének első évtizedei alatt forradalmasította a rum készítés gyártástechnológiáját, mivel Don Facundo létrehozta a gondosan érlelt rumjait, valamint a világ első fehér rumját. Ezek az újítások révén szerezte meg Don Facundo cége a “Los Maestros del Ron” – “A Rumok Mestere” címet.

Kubában akkor már évszázadok óta készítettek rumot cukornádból, de az ital még alig emlékezetett a mostanira. Az úttörőnek számító Bacardi üzemben 1862-ben született meg a világ első mai értelembe vett rumja, ami rövidesen a legkedveltebb márkává vált. Csak néhány évtized után jelentek meg a többi ma ismert kubai márkák, melyek a Bacardi minőségét próbálták leutánozni. Külföldön azonban igazán csak a Bacardi vált ismertté, s lényegében egyet jelentett a kubai rummal.

SANTIAGO DE CUBA – TÖRTÉNELEM ÉS SZENVEDÉLY

Az 1958-as kubai forradalom előtt a Santiago de Cuba-i repülőtéren a “LA CUNA DEL BACARDI” – “A BACARDI SZÜLŐHELYE” felirat volt olvasható, üdvözölve mindenkit e csodálatos szigeten.

Santiagot 1514-ben a Spanyol hódító Diego Velasquez alapította, mely a század végéig  birtokolhatta a Cuba fővárosa címet, és mely egyike az amerikai kontinens legöregebb városainak. Ez a jókedvről, kacagásról és nyüzsgő életről híres város vált az egzotikus kubai zene és a legendás ízű csodálatos kubai rum, a BACARDI szülővárosává.

A BACARDI rum és Santiago kapcsolata két pilléren nyugszik. Az egyik személyi természetű, hiszen a város első demokratikusan választott polgármestere Emilio Bacardi volt, aki többek között létrehozta a város első városi múzeumát is.
A másik pillér gazdasági természetű, hiszen Don Facundo Bacardi itt alapította meg cégét mely egy sikeresen fejlődő vállalakozásnak bizonyult, és Emilio Bacardi valamint testvére Facundo M. Bacardi és sógoruk Henri Schueg számtalan karitatív megmozdulás kezdeményezői voltak.

Az 1920-as években, a klasszikus kubai koktélok születése idején a BACARDI család tovább terjeszkedett Havanába. Havana volt az a divatos város ahol a család felépítette a kubai art deco építeszet egyik legjellemzőbb épületét, melyet “Edificino Bacardi de la Habana”-nak hívnak. A cég virágzása töretlen volt, a 20. Század közepe felé – különösen a divatossá vált koktéloknak köszönhetően – világ szerte fogyasztották a Bacardit.
Az igényeket kielégítendő, a Bacardi akkor már nemcsak Kubában de több környező országban is gyártott.

A Fidel Castro vezette kommunista forradalom, illetve a kubai totalitárius rezsim hatalomra kerülése után 1960 október 14-én a Compania Ron Bacardi SA holding vállalat, valamint a Bacardi család összes kubai vagyonát kisajátították és államosították, a családtagokat száműzték Kubából, személyi szabadságjogaikat korlátozták. Ha a gyárukat, vagyonukat és cukornád ültetvényeiket nem is, a márkanevet magukkal vihették emigrációjukba.

A cég Puerto Ricoi, Mexikói és Brazíliai vállalatai jelentették az újrakezdés bázisát. Szenvedélyes céltudatossággal a BACARDI család talpra állt és prosperált. A hatvanas évek közepétől a hetvenes évekig tartó időszak fenomenális növekedést jelentett a BACARDI rumok számára szerte a világon.

1983-ban ünnepelte a BACARDI család, hogy a Kubából történő száműzetésük óta 200 millió karton rumot állítottak elő. Ma már a BACARDI rum a világ 170 országában kapható, az éves eladott mennyiség meghaladja a 20 millió kartont. A többi kubai rum márka közül egy sem éri el az évi 1 millió kartont. A BACARDI név a világ tíz legismertebb nemzetközi márkanevei között szerepel.

A BACARDI család mind a mai napig büszke kubai eredetére. A Santiago de Cubai szerény kezdettől a nemzetközi sikerekig a családtagok tanúi és aktív szereplői voltak a világ történelmének, miközben létrehozták saját történelmüket is.
Kubában kezdték és több mint egy évszázadon keresztül ott éltek és tevékenykedtek, mígnem a kommunista Kuba kiűzte Őket az országból, vagyonukat elkobozva. A család és a vállalat tagjai úgy emlékeznek vissza az anyaországra, mint a
“La Cuna de Bacardi” – “A Bacardi szülőhelye.”

DON FACUNDO BACARDI – AZ ELSŐ LEPÁRLÓÜZEM

Az 1800-as évek közepén a rum olcsón előállított érdes, durva ital volt, melyet a Karib tengeri kalózok és nem a kifinomult társadalom fogyasztott. Don Facundo Bacardi szabadidejében saját lakásában kísérletezgetett a rum lepárlásával, keresve azt a receptet mely civilizálja a rumot. A rum gyártás minden fázisát megvizsgálta, beleértve az alapanyagok minőségét, az erjesztést és a lepárlást. Bevezetett egy új lépést mely korábban nem létezett: a rum lágyítását faszenes szűrésen keresztül annak érdekében, hogy a szennyező anyagokat eltávolítsa. Kísérleteit a
tölgyfa hordós érleléssel és a keverési technika bevezetésével  folytatta, lejegyezve tapasztalatait és technológiai lépéseit.  Kísérletei eredményeként egy olyan párlatot

kapott, mely találkozott elvárásaival. Rumjai lágyabbak és sokkal finomabbak voltak mint a hagyományos rumok.
Don Facundo Bacardi több éves kísérletezgetése a rum gyártás számára olyan áttörést jelentett, mely forradalmasította a technológiáját, és a rumot a helyi Karibi italból egy nemzetközileg is fogyasztott itallá emelte.
A minőség és a szaktudás révén nyerte el a BACARDI a”RUMOK KIRÁLYA, A KIRÁLYOK RUMJA” címet.

Annak érdekében, hogy családján, rokonain és barátain kívül másokkal is megismertesse az új típusú rumot, 1862 Február 4-én testvérével, José-val közösen vásárolt egy bádog tetős lepárló üzemet, mindössze háromezer ötszáz peso-ért.

Kuba lakossága hamar megismerte Don Facundo Bacardi  új rumjait: a gondosan érlelt, gazdag sötét rumokat, és a mesébe illően új fehér rumot, mely lágy, civilizált és csodálatosan könnyen iható volt. Az új típusú rum, a BACARDI vált a helyiek kedvencévé, mely sokkal világosabb és lágyabb mint a helyi rumok. Ilyen típusú finomított rum nem létezett korábban Kubában, a többi kubai rum utánozva a Bacardi gyártástechnológiáját csak évekkel később jelent meg a piacon.

A BACARDI DENEVÉR

A BACARDI denevér embléma minden BACARDI termék címkéjén megtalálható. A család elmondása szerint ez Don Facundo Bacardi feleségének, Dona Emilia  Lucia Victoria Moreau-nak köszönhető, aki 1862-ben javasolta, hogy a denevér legyen az új fajta rum emblémája.

Miután megvásárolták az első bádogtetős lepárlóüzemüket Santiagóban, Dona Emilia észrevette, hogy a szarufák alatt egy egész denevér kolónia lakik. A denevéreknek nagy jelentőséget tulajdonított Dona Emilia. Mint a művészetek szerelmese tudta, hogy több nemzet kultúrájában, így a letünt kubai őslakosok, a Taínos-ok szemében is a denevérnek fontos kulturális jelentésük van. Tudta, hogy a helyiek szemében a denevér azért népszerű, mert jó egészséget, szerencsét és a család egységét szimbolizálja.
Javaslata egyben gyakorlatias és pragmatikus volt.  A XIX. század nagy mérvű írástudatlansága miatt a terméküket egy memorizálható emblémával  – márkajelzéssel – kellett ellátni, mely révén jobban azonosítható és eladható. A kubaiak a denevéres rumot kezdték keresni és fogyasztani “El del Murcielago”.

A BACARDIT jelképező denevér végig kísérte az újfajta rum életét. A denevér jó szerencsét és mágikus erőt kölcsönzött a BACARDINAK.

A GYÁRTÁS

Annak ellenére, hogy a BACARDI először 1862-ben készült Santiago de Cuba-ban, gyártás technológiája olyan tökéletes, egyedi és maradandó, hogy alig változott az azóta eltelt évek során.

A MELASZ VÁLOGATÁSA ÉS TÁROLÁSA

Minden év Novembere és Áprilisa között, felvásárlók járják be a Latin Trópusok országait, hogy felleljék a világ legjobb minőségű cukornád melaszait.

A melaszt ezután gondosan elszállítják a BACARDI telephelyeire, ahol azt zárt, száraz ellenőrzött körülmények között tárolják.

Minden melasz szállítmánynak szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. Amennyiben valamelyik nem felel meg az előírásoknak, azt a költségektől függetlenül megsemmisítik. Csak a legjobb minőségű melasz kerülhet tovább az erjesztési folyamatba, mely a világ legfinomabb érlelt rumjainak gyártás technológiájában a következő lépcső.

ERJESZTÉS: A FOLYAMAT MELY MEGVÁLTOZTATTA A RUMOT

A BACARDI rumok erjesztése olyan létfontosságú elemeket tartalmaz, melyek mindegyik rum fajtának egyedi ízt és sajátosságot kölcsönöznek. Mielőtt Don Facundo Bacardi forradalmasította a rum gyártását, a melaszt spontán erjesztéssel alakították alkoholos péppé, mely gyakran baktérium fertőzéssel járt.

Don Facundo Bacardi felfedezett egy élesztő törzset, melyet a BACARDI rum erjesztésénél használt és melyet 1862 óta mind a mai napig használnak.

Ezt az élesztőt a szó szoros értelmében véve életben tartották a XIX. sz. közepétől napjainkig, mely a BACARDI rumok számára a jellegzetes karaktert és íz jelleget kölcsönözi.

A BACARDI élesztő, tisztított víz és egyéb tápanyagok hozzáadása után a melaszt 30-35 órán át erjesztik gondosan kontrollált feltételek mellett.
1862 óta a BACARDI család ápolja és védi az erjesztés titkát. Az erjesztés alatt születik meg az az egyediség, mely minden egyes BACARDI rumra jellemző.

LEPÁRLÁS:

Az erjesztett melaszt lepárolják mely révén két dolgot nyernek: “Egy nehéz, testes fiatal párlatot”, a BACARDI rumok robosztus alap esszenciáját, és egy “könnyű fiatal párlatot”, mely minden BACARDI rum fajta egyedülálló lágyságát és simaságát adja.
A lepárlás az erjesztett melasz főzési folyamata, mely szétválasztja a vizet, alkoholt és a kisebb szennyeződéseket.

A RUM FASZENES LÁGYÍTÁSA (SZŰRÉSE): DON FACUNDO FORRADALMI KREÁCIÓJA

Don Facundo Bacardi úttörőként vezette be a BACARDI rum gyártásába a faszenes szűrést. Ezt a gyakorlatot fia Facundo M. Bacardi – ‘A rumok mestere’ – tökéletesítette és mind a mai napig használják. Don Facundo évek tapasztalatai során fedezte fel, hogy a természetes faszén tökéletesen kiszűri a rumok legtöbb szennyeződését, egyedi lágyságot kölcsönözve neki.

A faszén melyet használt, és melyet mind a mai napig használnak olyan válogatott fák egyedi keveréke, mely kiégetés után “dinamikus szűrőként” működik.

Ez a szűrő eltávolít minden olyan elemi részt mely bármilyen módon befolyásolhatja a végső aromát, ízt, és így a BACARDI rumot.

A szigorúan értelmezett tisztaság érdekében a faszenes szűrésen átesik minden egyes BACARDI rum az érlelési folyamat előtt.

Mivel a BACARDI hozta létre ezt az eljárást a rumok gyártásában, a világ egyetlen más rum termelője sem tud a bársonyos BACARDI rumokéhoz hasonló ízt, szerkezeti összetételt vagy aromát létrehozni. A BACARDI-nak a közel másfél százados faszenes lágyításban szerzett tapasztalatai is hozzájárultak a BACARDI rumok prémium mivoltához.

HORDÓKBAN TÖRTÉNŐ ÉRLELÉS: A BACARDI MŰVÉSZETE

A BACARDI rum gyártási folyamati közül az oly egyszerűnek látszóak, mint a hordókban történő érlelés, a valóságban a legfontosabbak közé tartozik. Az összes BACARDI rum fajtát gondosan érlelik. A több mint 130 éves tapasztalata alapján a BACARDI az érlelés folyamatát művészi fokra emelte.

A BACARDI kizárólag kézzel válogatott amerikai fehér tölgyből készült hordókat használ. A hordókat belülről kiégetik annak érdekében, hogy egy friss és gazdag faszén réteg képződjön, mely a termék lágyságáért felelős a hosszú érlelési folyamat alatt.

Az érlelés egy komplex kémiai folyamat. A belső pára és a rum maga beitatódik a fába. Az alkohol olyan elemi komponenseket von ki a fából, melyek gazdaggá, aromássá és lággyá teszik a terméket.

A BACARDI művészete abban rejlik, hogy menedzselni tudja ezt a kémiai folyamatot. A hordók méretét és az érlelés kondícióit gondosan ellenőrzi. Nemcsak a hőmérsékletet, páratartalmat és a tengerszint feletti magasságot ellenőrzik, hanem a tenger felöl érkező légáramlatokat is. Ezek a tényezők mind hatással vannak a BACARDI rum karakterére és minőségére.

Természetesen a rumok gazdagsága, aromája és lágysága függ a hordó nagyságától és a hordóban töltött időtől, különösen a sötét, bársonyos rumok esetében. Az érlelés alatt jelentős mennyiségű rum elpárolog. Ezt a veszteséget “az angyalok adagja”-ként nevezik.

KEVERÉS & SZŰRÉS – PALACKOZÁS:

Az érlelés után a Keverő Mester minden egyes párlatot megvizsgál ugyan azon elvek alapján, melyet még Don Facundo Bacardi fektetett le annak érdekében, hogy az érlelt komponensek elegye a legtökéletesebb legyen.

A fehér rumnak szánt érlelt párlatot még egy utolsó faszenes szűrésnek vetik alá. Ez az eljárás visszaadja az egyébként arany színű érlelt rum fehér színét és tisztaságát annak érdekében, hogy a világ legjobban mixelhető rumját – a Bacardi Light Dry-t – állítsák elő.

A testes öregebb rumokat közvetlenül szűrés nélkül keverik annak érdekében, hogy az összes aromát és színt megőrizzék a végtermék számára.

A keverési folyamat legutolsó fázisa, mely szintén a BACARDI egyedi jellegzetessége, az úgynevezett “fényesítő szűrés”. A terméket egy ultra finom természetes szűrőn vezetik át annak érdekében, hogy a legkisebb szilárd szennyeződést is kiszűrjék. Ezzel a lépéssel méri el a BACARDI, hogy a végterméke teljesen tiszta és briliáns, a kézben eldörzsölve egy pár csepp BACARDIT semmilyen szennyeződés nem marad hátra.

A keverés és végső szűrés után a rum pár napig pihen, majd készen áll a palackozásra.

BACARDI RUMOK FAJTÁI

Számos BACARDI rum fajta létezik, melyeket az igényeknek megfelelően különböző piacokra gyártanak. A legismertebbek a BACARDI SUPERIOR, a BACARDI BLACK és a BACARDI 8, illetve a lime kivonattal ízesített BACARDI LIMON.

BACARDI SUPERIOR

A BACARDI SUPERIOR a világ legcsodálatosabb rumja.
Ez a klasszikus BACARDI rum a BACARDI márkák lelke – fiatal, top minőségű, érzéki és szenvedélyes. Egyedülállóan tiszta, bársonyos, a legjobban mixelhető rum a világon.

BACARDI ORO

A Bacardi Oro fajsúlyos és könnyű rumok Bacardi Carta Blanca-éval megegyező keveréke, ám faszenes lágyítása kevésbé intenzív, így nyeri el izzó borostyán színét.

BACARDI BLACK

A BACARDI BLACK az erőteljes, prémium és elegáns arcát mutatja a BACARDI-nak. Egyedülálló sötét színe, testes mivolta, de lágy és gazdag íze lehetővé teszi, hogy tisztán is fogyasszák, de leginkább Cola-val, juice-al vagy frozen cocktail-okban használják.

Bacardi 8

A BACARDI 8 rumot nyolc évig érlelik kis méretű tölgyfa hordókban annak érdekében, hogy a világ legexkluzívabb lágy és bársonyos rumját kapják.

A BACARDI 8 csodálatosan aromás, gazdag és komplex íz tartománnyal rendelkezik. Tisztán jégkockával kell fogyasztani, ideális kísérő itala a kiváló szivaroknak.

A BACARDI 8 egyesíti az örökséget, szaktudást és szenvedélyt mely meghatározza a BACARDI márkákat.

TÉNYEK A BACARDI RUMMAL KAPCSOLATBAN
A BACARDI AZ ELSŐ ÉS MINDMÁIG LEGNAGYOBB KUBAI RUM MÁRKA

•    A Bacardi rum Kuba első és eredeti rum márkája, melyet a kubai Santiagoban élt Don Facundo Bacardi 1862-ben készített először. A Bacardi céget még mindig Don Facundo Bacardi leszármazottjai irányítják, és továbbra is ragaszkodnak azokhoz az előírásokhoz, melyeket a cégalapító majdnem 140 éve lefektetett.

•    1960-ban a Castro vezette kommunista rezsim hatalomra jutása után a Bacardi család összes kubai vagyonát kártérítés nélkül államosították, a családot száműzték, emberi szabadságjogukat korlátozták.

•    A szivarral ellentétben a rum gyártásának nem kritériuma a kubai nap és a talaj. A  rumot az emberek, a szaktudás, a hagyomány, a kiváló minőségű alapanyag és nem a gyártás helye teszi csodálatossá.

•    A rum gyártása szaktudás és művészet is egyben. A Bacardi család szaktudása, a minőség melletti elkötelezettsége és gyakorlata lévén vált a Bacardi a rumok mesterévé, 1862 óta.

BACARDI & KUBA – KÖZÖS TÖRTÉNELEM

  • A Bacardi család és a kubai nép múltja összefonódik. A család tagjait a kubai függetlenségi háború idején a kubai emberi jogokról és szabadságról vallott nézeteik miatt bebörtönözték.

    Emilito Bacardi, az alapító Don Facundo unokája, együtt harcolt Antonio Maceo-val és az Ő érdeme volt, hogy az akkoriban nagy jelentőséggel bíró kubai zászló Tumbas de Etovio -nál nem került az ellenség kezébe.

    Don Facundo fia, Emilio Bacardi lett Santiago első polgármestere miután együtt dolgozott Jose Marti-val, “Kuba apostolával” és Tomas Estrada Palma-val, Kuba első demokratikusan megválasztott elnökével az emberi jogok Kubán belüli érvényesítéséért.

    Emilio és családja rengeteg polgári kezdeményezést indított illetve anyagilag támogatott Santiagoban, mint például utak építését, könyvtárak, parkok és szegénykórházak létrehozását. Emilio elsőként alkalmazott nőket kormány pozícióban és iktatott be törvényeket a szegények jogainak védelmében.
    Polgármesteri ideje alatt megalapította a város múzeumát, mely mind a mai napig az Ő nevét viseli.

    Bár a Bacardi család és a Bacardi vállalat összes kubai vagyonát ellopták, őket pedig száműzték Kubából, a család emberi jogok iránti és Kuba szegényeinek segítése melletti elkötelezettsége tántoríthatatlan maradt.