Hozzávalók: 1 liter kenyérkvasz, 25 gramm torma, 2 kanál méz, 4-5 jégkocka.

A mézet elkeverjük a kenyérkvaszban, ehhez kicsit fel kell melegítenünk azt. Miután a mézet teljesen elkevertük benne, belevágjuk az előzőleg megtisztított és mosott tormagyökeret. A kvaszt jól zárjuk le, és hideg helyen 10-12 órán át érleljük. Az érlelési idő leteltével ruhán leszűrjük, és jégkockával tálaljuk.

.

Kvászból készült leves a húsos okroska

Kánikula idején, nyáron fogyasztják ezt a hideg levest.

Hozzávalók: másfél liter kvasz, 400 gramm főtt marhahús, 150 gramm zöldhagyma, 300 gramm uborka, 200 gramm tejföl, 2-5 db tojás, 25 gramm cukor, 10 gramm erős mustár, zöldség, petrezselyemzöld, kaporzöld, só.

A lehűtött főtthúst és a meghámozott friss uborkát felkockázzuk, a zöldhagymát apró karikára vágjuk, és a sóval addig törjük, amíg levet nem ereszt. A tojásokat keményre főzzük, feldaraboljuk, vagy vékonyan felszeleteljük. A tejfölbe beletesszük a tojásokat, a zöldhagymát, az erős mustárt, cukrot és sót, jól elkeverjük, és felhígítjuk kvasszal.

A kapott folyadékba beletesszük a többi hozzávalót, és ismét összekeverjük. Tálaláskor tetejét megszórjuk kaporral.