A lecsó balkáni eredetű étel, de Európában szinte mindenhol eszik,csak másképp nevezik,és készítik,de a lényeg ua.

Szerbiában Gyuvecs, darált hússal rétegezve.

Franciaországban Ratatouille, padlizsánnal, kakukkfűvel.

Lengyelországban Leczo, cukkinis, fokhagymás, chilipaprikás.

Németországban Letscho, általában hússal.

Baszkföldön Piperad, sok tojással és fokhagymával.

Olaszországban Peperonata, a szegények lecsója, zellerrel, répával.

Törökországban Menemen, hozzá a zöldségeket apróra vágják, és a tetején tükörtojással tálalják.

Gyors és energiaszegény vacsorát tudhatunk magunkénak, de inkább zsíron főzzük,vagy szalonnán,ha jót akarunk enni,és együnk hozzá fél kiló friss, ropogós fehérkenyeret, aminek a héjával majd kitunkoljuk a szaftot,mert a francba a kilókkal és a kalóriákkal,a lényeg,hogy lecsorogjon az állunkra,mert akkor biztos jól sikerült!

Lecsós csirke sajtos tejföllel sütve
Hozzávalók:

1 üveg lecsó

1 pohár tejföl

6 db csirkecomb

30 dkg sajt

3 db tojás, 2 kanál zsír

Elkészítés: A lecsót összekeverjük a tojással, félretesszük. Megmossuk a csirkecombot, besózzuk, picit állni hagyjuk. 2 kanál zsírt teszünk a tepsibe, belehelyezzük a csirkecombot, majd a lecsót is beleöntjük a tepsibe. Lereszeljük a sajtot és összekeverjük a tejföllel, és a lecsós csirkecombok tetejére öntjük. Kb. 60 percig sütjük sütőben.

Mediterrán lecsó

Hozzávalók:

# 1 db kisebb padlizsán

# 1 db kisebb cukkini

# 50 dkg paradicsom

# 70 dkg paprika (lehet színes)

# 1 nagy fej vöröshagyma

# 1-2 gerezd fokhagyma

# fűszerek ízlés szerint

# só

# olívaolaj

Elkészítés: Ehhez az ételhez a padlizsánt meghámozom, kicsit besózva állni hagyom, majd lepcsöpögtetem és karikára vágom. A cukkinit hámozás nélkül felkarikázom, a paradicsomot cikkekre, a paprikát félkarikákra vágom. A hagymát apróra vágva olívaolajon megfonnyasztom, hozzáadom a paprikát, a cukkinit, megsózom és borsozom, kicsit később beleteszem a padlizsánt és a paradicsomot. Fedő alatt mártás sűrűségűvé főzöm, majd fedő nélkül kicsit még sütöm a közben hozzáadott fokhagymával együtt. Fűszerezhetjük kevés kakukkfűvel, esetleg bazsalikommal.

Lecsós pangasius

Hozzávalók:

# 2 nagyobb pangasius halfilé

# 1 üveg lecsó (30% paprikával)

# 4 gerezd fokhagyma

# só

# bors

# ételízesítő

# bazsalikom

# lestyán

# zsiradék

Elkészítés: Felengedjük a halfiléket, közben meg lehet őket sózni is. Nagyobb, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, majd nagyon kevés forró zsiradékra hirtelen rádobjuk, megpirítjuk gyorsan mindkét oldalon. Ekkor mehet rá bors is. Kb. 1 perc elteltével (nem kell sok neki) ráöntjük a lecsót, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Amikor kezd sűrűsödni, belereszeljük (vagy passzírozzuk) a fokhagymákat. Ízlés szerinti sűrűségre főzzük. Elzárjuk a tüzet, hozzáadjuk a bazsalikomot és a lestyánt (ezeknek már nem kell hő, különben elillan az isteni aroma!), összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Lecsós csirke sajtos tejföllel sütve

Hozzávalók:

# 1 üveg lecsó

# 1 pohár tejföl

# 6 db csirkecomb

# 30 dkg sajt

# 3 db tojás

# 2 kanál zsír

Elkészítés: A lecsót összekeverjük a tojással, félretesszük. Megmossuk a csirkecombot, besózzuk, picit állni hagyjuk. 2 kanál zsírt teszünk a tepsibe, belehelyezzük a csirkecombot, majd a lecsót is beleöntjük a tepsibe. Lereszeljük a sajtot és összekeverjük a tejföllel, és a lecsós csirkecombok tetejére öntjük. Kb. 60 percig sütjük sütőben.

Menemen, a török lecsó

Hozzávalók:

# paradicsom

# paprika

# fokhagyma

# olívaolaj

# só

# oregánó

# (tojás)

Elkészítés: A menemen titkai: az apróra vágott zöldségek és a lassú tűzön, sokáig tartó (saját levében) párolódás.

A paprikát apróra vágjuk, kis olajban, fedő alatt dinszteljük, puhára pároljuk, amíg majdnem felissza a levét. A paradicsomot szintén apróra vágjuk (kényesebbek lehúzhatják a héját is), hozzáadjuk a paprikához, és hagyjuk, hadd párolódjon saját levében alacsony lángon, fedő alatt. Ha télen a paradicsom nem túl piros, paradicsompürét is adhatunk hozzá. Az apróra vágott fokhagymát, sót, oregánót a vége felé adjunk csak hozzá. A törökök a tojást ráütik még melegen, leveszik a fedőt, és csak lágyra engedik sülni a tükörtojást rajta. Majd a kenyeret használva evőeszközként, tunkolva eszik. (Külön élvezet, ahogy a még lágy tojássárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt…)

Bátaszéki rizses hús

Hozzávalók:

# 50 dkg sertéscomb

# 30 dkg rizs

# 10 dkg gomba

# 2 paprika és 1 nagyobb paradicsom /vagy 8 dkg lecsó/

# 5 dkg juhtúró

# 2 dl tejföl

# 2 fej vöröshagyma

# 1 evőkanál vaj

# 1 tojássárgája

# pirosparika

# só

# olaj a sütéshez

Elkészítés: A felhevített olajon világossárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és gyorsan elkeverjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst. Folytonos keverés közben lepörköljük, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot, és kevés vizet aláöntve fedő alatt félpuhára pároljuk.

A kiválogatott, megmosott, lecsöpögtetett rizst olajon meghevítjük, majd hozzáadjuk a húshoz. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és együtt pároljuk. Mielőtt a rizs megpuhul, hozzáadjuk a felszeletelt, megmosott gombát és rámorzsoljuk a juhtúrót.

Amikor elkészült, az egészet tepsibe tesszük, és ráöntjük a tojássárgájával elkevert tejfölt, végül forró sütőben megpirítjuk a tetejét.

Szerb lecsó

Hozzávalók 1 személyre:

# 5 db paprika

# 2 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint)

# olaj

# só

# ecet

Elkészítés: A paprikákat kis kockára vágom, és olajban megfonnyasztom. Rádobom a kis kockákra vágott fokhagymát, majd mikor zsírjára sült a paprika, kevés ecetet és sót teszek hozzá. Friss kenyérrel nagyon finom.

Szerb rakott lecsó

60 dkg zöldpaprika,

# 60 dkg paradicsom,

# 50 dkg burgonya,

# 30 dkg hagyma,

# 10 dkg kolozsvári szalonna,

# olaj,

# só,

# pirospaprika

Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadunk 2 szem, meghámozott, felnegyedelt paradicsomot. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Tűzálló tálba vagy tepsibe lerakjuk a vékonyra szelt kolozsvári szalonna felét. Rá egy réteg főtt burgonya, majd felkarikázott zöldpaprika és paradicsom kerül. Leöntjük a hagymás szafttal, majd megismételjük a rétegzést. A tetejére szalonna kerüljön. Forró sütőben kb. 40 percig sütjük.

Babos lecsó

Hozzávalók:

# 50 dkg fejtőbab (télen száraz tarkabab)

# 1 kg paprika

# 3 hagyma

# 4-5 paradicsom

# füstölt szalonna

# 2 pár debreceni kolbász

# fokhagyma

# 1 fakanál liszt a rántáshoz

Elkészítés: A babot rövid lével megfőzöm, és fokhagymás rántással berántom. A lecsót elkészítem a szokásos módon, és mikor már majdnem kész, hozzáöntöm a babot, összerottyantom, és kész. Lehet még hozzá apró nokedlit főzni.

Olaszos lecsó

Hozzávalók:

# 1 doboz egész paradicsom konzerv

# 5 db paradicsom

# 5 db paprika

# olívabogyó

# ízes kolbász

# 1-2 gerezd fokhagyma

# olaj

# só

# bors

# oregano

Elkészítés: A 2 gerezd fokhagymát lereszelve kis olajon megpírítom, hozzáadom a felkarikázott paprikát, paradicsomot és egész paradicsomos konzervet. Amikor már kezd puhulni a paprika, beleteszem a felkarikázott füstölt kolbászt (lehet lángolt vagy gyulai), a kimagozott és felkarikázott olívabogyókat, megsózom, megborsozom, és oreganóval ízesítem. Lehet tésztával vagy szimplán friss kenyérrel fogyasztani.

Gyuvecs (Rác rakott lecsó)

Vajjal kikent lábasba rétegenként helyezzük el a hozzá valókat, úgy, hogy a következő réteg lehetőleg fedje az előzőt. Nagyjából ceruza vastagságúra szeletelt, lehetőleg nagy paradicsommal kezdjük. A nem karika szerű szeleteket belső felükkel lefelé rakjuk le, mert ez biztosítja, hogy ne égjen le az étel. Ezután következik a vékonyra szeletelt fehérrépa, sárgarépa, majd a levelekre tépkedett petrezselyem és zeller zöldje. Ezt rizzsel fedjük, ami lehet gyorsrizs, vagy akár előfőzött, gurulós szemű is. A hús rétege lehet vékonyra szeletelt kolbász, virsli, de akár előző napi pörköltmaradék, amit esetleg villával összetörünk. A húst a paradicsomnak megfelelő szeletvastagságú krumplival fedjük. Itt következik ízlés szerint a sózás. A tetejére csumától és ereitől megtisztított zöldpaprikát borítunk belső felével lefelé. A paprikaszelet hegyével az edény közepe felé mutat, így lehet szépen körben elhelyezni, hogy jól fedje az előző réteget. Ha van még hely az edényben és alapanyag, a rétegezést kezdhetjük elölről. Minél vékonyabban és minél több rétegben helyezzük el a hozzá valókat, annál jobban keverednek az ízek, harmonikusan kiegyenlített ízegyüttest kapunk. Végül két réteghez másfél-két dl vizet locsolunk az egészre. A lábas tetejét szorosan lezárjuk, pl. alufóliával, a lábas peremén szorosan alágyűrve, és közepes hővel vagy egy órát főzzük. Az utolsó 10 percben esetleg reszelt sajttal is megszórhatjuk az egészet.

A harmonikus ízegyüttes titka, hogy ezt az ételt nem szabad főzés közben keverni.

Piperade – Lecsó francia módra

Hozzávalók:

# 4 tojás,

# 1 zöldpaprika,

# 1 pirosra színeződött paprika,

# 4 nagy paradicsom,

# 1 fej vöröshagyma,

# 4 evőkanál olaj,

# 2 gerezd fokhagyma,

# kakukkfű,

# majoránna,

# só,

# törött bors ízlés szerint

Elkészítés: A megmelegített olajban 5 percig pároljuk a felszeletelt paprikát, vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a meghámozott és szeletekre vágott paradicsomot, a kakukkfüvet, majoránnát, megsózzuk, megborsozzuk, és még 15 percig pároljuk. Közben a tojások sárgáját elkeverjük 1 evőkanál langyos vízzel, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások fehérjéből készült kemény habot. Ráöntjük a paprikás paradicsomra, és 5 perc múlva tálaljuk.

Ratatouille – mediterrán lecsó

Hozzávalók:

# 1 evőkanál olívaolaj,

# 1 apróra vágott hagyma,

# 2 zúzott fokhagymagerezd,

# 1 felkockázott közepes padlizsán,

# 4 kis felszeletelt cukkíni,

# 2 kierezett és kockára vágott piros húsú paprika,

# 40 dkg konzerv paradicsom,

# 1 babérlevél,

# egy ágacska kakukkfű,

# 5-7 dkg fenyő- vagy napraforgómag,

# só,

# bors

Elkészítés: Forró olajban néhány percig pároljuk a hagymát. Beletesszük a fokhagymát, a padlizsánt, a cukkínit és a paprikát. 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd 40 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. Beleszórjuk a fenyő- vagy napraforgómagot, ízesítjük. Barna rizzsel azonnal tálaljuk.