Hozzávalók négy személyre:

25 dkg sertéscomb
4 szelet füstölt szalonna
1 közepes padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
8 közepes paradicsom
4 szép, húsos zöldpaprika
25 dkg rizs
4 dl tejföl
zsír, fűszerek

Elkészítés:

Egy kanálnyi zsíron a bevagdosott szalonnaszeletekből kakastaréjt sütünk.
A padlizsánt hámozatlanul, 0,5 cm vastagon felkarikázzuk, fél órára besózzuk.
A kockára vágott hagymát a szalonna zsírjának felén megfonnyasztjuk, rátesszük a kis (1 cm) kockákra vágott húst, és addig pirítjuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, ételízesítővel, kevés őrölt borssal és fedő alatt puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, vízzel vagy húslével felengedjük.
Ezalatt megmossuk a zöldségeket, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és mindkettőt karikára vágjuk.
A padlizsánt leöblítjük, konyharuhán óvatosan kinyomkodjuk és a paprikával együtt kb. 5 percig sütjük. Utána enyhén sózzuk, félretesszük.
A rizst a maradék szalonnazsír felén megpároljuk a fele rizst kizsírozott sütőtálba (legjobb a Remoska) rakjuk. A rizs tetejére simítjuk a zöldpaprika-padlizsán keveréket, arra rátesszük a paradicsom felét, levével együtt a pörköltet és rá a tejföl felét.
Betakarjuk a maradék rizzsel, ráterítjük a maradék paradicsomot, enyhén megsózzuk, és elkenjük a tetején a maradék tejfölt és a tetejére locsoljuk a maradék szalonnazsírt.
Forró sütőben 30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percre levesszük a tál fedelét.
Szerb recept, könnyű és finom nyári étel. A paprika lehet csípős is, ha a kosztosok bírják