Hozzávalók négy személyre

40 dkg darált marhahús 
kb. 30 dkg vöröshagyma (sok kell!) 
40 dkg szárazbab, paradicsompüré 
15 dkg szalonna, 15 dkg bacon 
1 zöldpaprika, 2-3 paradicsom 
3-4 gerezd fokhagyma sóban megtörve 
1 dl fanyar vörösbor, 1/2 dl konyak 
ketchup, mustár, kömény, bors, kapor 
1-2 ek. chilipor, 2-3 kk pirospaprika 
bazsalikom, oreganó, babérlevél 
1 dkg zsír, gulyáskrém, piros arany ételízesítő
2 leveskocka, pörköltkrém késhegynyi szódabikarbóna, 1 kk cukor

Elkészítés:

A babot ételízesítővel, babérlevéllel, szódabikarbónával, a cukorral és a leveskockával hideg vízben fölteszed főni. Ha felforrt, előkészíted a többi dolgot. 

A szalonnát kockára vágva, a bacont 3×3×35 mm-es hasábokra vágva a zsíron kisütöd, a töpörtyűjét félreteszed, a zsírján a karikára vágott hagymát félig megfonnyasztod. Ha megvan, ráteszed a darálthúst, megszórod kb. fél mokkáskanál borssal, és addig sütöd, míg levet nem enged. Ekkor a pirospaprikát elkevered benne és felöntöd vörösborral. 

Ezután beleteszed a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot a maradék fűszerekkel (kivéve a kaprot) és kislángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni, ha szükséges, feltölteni húsléből, hogy a lé éppen csak ellepje a húst. Ha a hús már félig megpuhult, ráöntöd a konyakot és így főzöd puhára. 

Ezután belekevered a megfőtt babot, kaporral, ételízesítővel ízesíted, és közepes tűzön, fedő alatt kb. 10 percig párolod. 

Melegen tálalod, petrezselyemzölddel megszórva. Kenyérrel vagy rizzsel fogyasztható, savanyúság, tejföl vagy jutkasaláta jól megy hozzá, ecettel, citromlével ízesíthető