Boldog szülinapot Mick!

Ütős piák

 

Cachaca

Bár a rumhoz hasonlóan ez is cukornádból készül és rendkívül népszerű Brazíliában, a cachaca alkoholtartalma 38 és 80 százalék között változik. Minas Gerais államban sok helyen házilag készítik, de nem melaszból, hanem (tovább…)

Szívószál…gondoltad volna?

“>

Pezsgő

Hautvillier apátsága a franciaországi Champagne megyében nem tartozik a különösebben értékes műemlékek közé. Hogy ma is sok turista keresi fel, annak oka elsősorban alkoholtörténeti múltja (tovább…)

Barátom mondogatja időnként…

Hát közzéteszem…

Méezsör. – Szeretnék még egy (utolsó) sört kérni.
N’düzed. – Kérem adjon tüzet, legyen szíves.
Gyogizsdzsaj. – – Nagyon vonzónak találom Önt, kisasszony.
Möfaszan. – Bocsánat, nem értettem amit mondott.
Huubaze. – Sajnos úgy érzem, hogy rövidesen rosszul leszek.
Jjjjjaaaa. – Meglehetõsen fáradtnak érzem magam, talán jobb lenne ha valaki segítene hazamennem.
Pisaba. – Megígérem, hogy többé nem fogok ennyi alkoholt fogyasztani.
Amászikit – Legyen szíves engem is kínáljon meg a cigarettájából!
Ö’nújm. – Nem érzem jól magam.
Dedeneemá. – Köszönöm, barátom, nem kívánok több kevertet.
Hosszmésõ. – Hozok még sört.
Csejde. – Gyere ide barátom!
Énnemkek. – Köszönöm, nem kérek többet inni … rövidet.
Tesmonni háravn. – Elnézést, hogy megzavarom a diskurzust, de meg tudnák kérem mondani a pontos idõt?
Eszökecczit. – Elszívok egy (utolsó) cigit.
Hádeteteeztígyte? – Tényleg menni készülsz?
Fiszk. – Fõúr, kérem a számlámat, legyen szíves!
Itagzi. – Itt a taxim, ideje indulnom haza

Das ist ein unicum!

A kezdetek

A Zwack-család már több mint kétszáz éve, 1790 óta elkötelezett továbbörökítője egy  gyógynövényekből készült, sötétbarna színű, keserédes, italnak, melyet Unicumnak neveznek A család tagjai közül az első, II. József Habsburg császár udvari orvosa, dr. Zwack volt, aki feltalálta e bonyolult receptúrát. (tovább…)

Korzikai gesztenye-sör

Korzika talán annyival van előbbre, mint mi, hogy ott jelkép a szelídgesztenye. Egy régi korzikai mondás szerint minden korzikait születésétől haláláig egész életén át a gesztenyefa ringatja. (tovább…)

A búzasör egy bajor eredetű sörfajta, mely ugyan hazájában is csak az utóbbi két évtizedben kezdett el igazán hódítani, de az utóbbi pár évben már nemcsak Közép-Európában, (tovább…)

Andris kedvence…

A Bacardi

Don Facundo Bacardi  1830-ban emigrált Kubába. A gyarmati kikötőváros, Santiago de Cuba volt az a hely, ahol 1862-ben elkezdte készíteni fehér érlelt rumjait.
Nemzedékeknek átadva titkos receptjét, létrehozta a világ egyik legnagyobb nemzetközi márkáját. (tovább…)

Sok sok sör

Kwak (belga)

Alkoholtartalom: 8%
Ha a csajod bukik a felhajtásra, ezzel a sörrel garantáltan elcsábíthatod. (tovább…)

Klasszikus fröccsfajták

A mérsékelt borfogyasztás jótékonyan hat az egészségre, és jókedvet csempész a hétköznapokba.

Klasszikus fröccsfajták:

Nagyfröccs (hajtás vagy húzás): 2dl bor, 1 dl szóda

(tovább…)

Elixír másnaposság ellen

» 1 grapefruit leve
» 1 teáskanál lime lé
» 1/2 teáskanál őrölt kömény
(tovább…)

A megunhatatlan VODKA

Tiszta, színtelen, lágy, semleges ízű, rozsból, árpából, búzából vagy burgonyából előállított párlat, amit rendszerint érlelés-pihentetés nélkül visznek a piacra. Elsősorban Lengyelországban, Oroszországban és Finnországban készítik. Alkoholtartalma 40-75 %. A tiszta vodka akkor a legjobb, ha jéghidegen kínálják.
Egyes válfajait utóbb ízesítik (például citrommal, borssal, bivalyfűvel, paprikával, cukorral, stb.),ezek alkoholtartalmát jelentősen leszállítják, így már nem vodkának, hanem a címke szerinti vodka elnevezésükkel szemben inkább aromás likőrnek minősíthetők. Ezeket csak elvétve használják koktélokhoz.
A natúr vodka klasszikus kísérője a legfinomabb orosz kaviárnak, de csakis jéghidegen. Aperitifként fogyasztva az üveget, a poharat lehűtve kell szervírozni, hogy a pohár az oldalán párás legyen – csak így az igazi. Az (tovább…)

Fröccs-öntőő,vagy tőlünk…

SPRICCER:

(fröccs) szódavízzel higított bor

(Újházy fröccs:

szóda helyett kovászos uborka leve (így több bort lehetett büntetlenül meginni)

DEÁK bólé:

nagyon kevés alkohol megcsapatva SOK szódavízzel

(szarvasi főiskolások receptje alapján) (tovább…)

Az orosz kvász (Kvasz, KBAC)

Nem is olyan rossz,egy próbát megér…a söriben sajnos nem lehet kapni,de majd…

A kvasz a keleti-szláv népek tradicionális itala. Első említése 989-ben történik, Vlagyimir kijevi fejedelem krónikájában. A kvasz alapját a különböző gabonamagvak erjesztésével készített ital képezi. A keleti-szláv népek napi italként fogyasztották évszázadokon át. (tovább…)


Klasszikus limonádé

Hozzávalók:

1 üveg hideg ásványvíz

1 marék jégkocka

5 db citrom leve

7 evőkanál cukor

Elkészítés:
A hideg ásványvizünkhöz egy maréknyi jégkockát, 5 egész citrom levét és 6-7 evőkanál cukort adagolhatunk – ízlés szerint. Aki ugyanezt egy üveg tonikkal követi el, szintén nagyon zamatos üdítőt nyerhet.

Megjegyzés:
A limonádék színezhetők, különböző színű szörpök (szirupok) hozzáadásával, ám ezt csak azoknak javasoljuk, akik a mesterséges élelmiszer színezékektől nem tartanak.

Mojito – Kuba

» 2 1/2 rész fehér rum

» 2/3 rész cukorszirup
» 1 öntet angostura
» 1/2 lime leve
» 2 rész szódavíz
» 3-4 mentaág

A mentaágakat egy pohárba morzsoljuk, és a kifacsart lime-ot is a pohárba tesszük, majd telerakjuk jéggel. Ezután a shakerbe is jeget teszünk, és beleöntjük a rumot, a limelevet, az angosturát és a cukorszirupot. Az egész keveréket alaposan összerázzuk, és a jéggel töltött pohárba szűrjük le. Végül rátöltjük a szódát, mégegyzer megkeverjük, és már szervírozhatjuk is.

Coca cola-dö sztory

Meglepő, milyen régi és érdekes a mai Coca- és Pepsi-Cola története. 1884-ben egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevű amerikai patikus-illatszerész készített először szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleiből, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. (tovább…)

God Father

» 40 ml scotch whisky» 30 ml Amaretto

Fogunk egy poharat, amelynek az aljára jeget teszünk, majd beletöltjük a whiskyt és az Amarettot (mandulalikőr). Rendkívül egyszerű és könnyen elkészíthető koktél.

Viagra

1,5 cl vodka
1,5 cl Blue Curaçao
1 doboz Red Bull

 

Keverő pohárban(sok jéggel) készítjük, majd koktélos pohárba szűrjük

 

Grog

 

A brit admirálist, Sir Edward Vernont a matrózok Old Grognak csúfolták, mert a tengerész tiszt örökké furcsa kabátot viselt a hajó fedélzetén, amelynek anyaga egy bizonyos grogram szövetből (selyem és moher keverékéből) készült. 1740-ben Vernon admirális úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák, mert az italos tengerészek között gyakori volt a verekedés! Nos, az elkeseredett tengeri medvék ettől kezdve csak Grognak csúfolták a híg löttyöt. Így született a grog elnevezés. Ez nem más mint egy forró ital, amit whiskyből, ginből, rumból – mint szeszből, és cukorból, citromléből, szegfűszegből, fahéjból készítenek

TRAUBISODA

A Balaton partjáról indult el a magyar szénsavas üdítőitalok diadalútja, így a Traubisoda, és később a Márka is, melyeknek híre a tengerentúlra is eljutott.
Vannak időtlen értékek. A Traubisoda több mint 30 év alatt bebizonyította ezt. Az 1971 óta állandó recept szerint gyártott termék ma is változatlanul a legkeresettebb magyar üdítőital.

Népszerűségének fő oka a legkiválóbb alapanyagok, a Magyarországon egyedülálló minőségű balatonvilágosi ivóvíz felhasználása, valamint az a sok évtizedes gyártási tapasztalat, amely oly időtállónak bizonyult.
Mit sem veszített értékéből, így fiatalkorunk, gyermekkorunk közkedvelt Traubiját unokáink is megízlelhetik. (tovább…)

Adonis – Görögország

» 2 rész sherry
» 1 rész édes vermouth
» 2 öntet angostura
» jégkocka

Fogjunk egy keverőpoharat, tegyünk bele néhány szem jégkockát. Öntsük rá a vermouthot, a sherryt és az angosturat. Erőteljesen keverjük össze, majd öntsük át leszűrve egy pohárba. Ízlés szerint díszíthető.

Abszint

Az emberiség zaklatott története során akadt néhány igen hányatott sorsú és nagy vitát kiváltó alkoholnemű, de azt a kétes értékű kiváltságot, hogy az egész világon betiltsák, egyedül csak az abszint érte el. Összesen mintegy 150 évet élt (és hatott), de rövid élete során olyan vihart kavart, annyi végletes ellenérzést és vitát váltott ki, mint kevés más ital. Aktív rajongói afrodiziákumnak, sőt rengeteg betegség természetes ellenszerének tartották, és ódákat zengtek szellemi felpezsdítő erejéről. Harcos ellenfelei szerint viszont ideg és elmebaj (tovább…)

Sex on the bogdány beach

Hozzávalók:
4cl vodka
2,5cl barackos vodka
8cl narancslé
5cl áfonyalé

Elkészítés:
Az alapanyagokat az áfonyalé kivételével shakerben összerázzuk,majd hűtött longdrinkes pohárba szűrjük.Áfonyalével felöntjük.Narancskarikával és koktélcseresznyével díszítjük.

Miután végeztünk….az itallal,folytathatjuk megszokott rutinunkat a söriben!

 

Kakaó

Kakaó

Gyerekkorunkban vele ébredünk, és bizony felnőttként is megédesíti olykor délutánjainkat a habos kakaó. Mit érdemes tudni róla?

Aztékok itala

A spanyol hódító, Fernando Cortez, az aztékok uralkodójánál aranykelyhet látott, melyből Montezuma a cshokolatl nevű italt fogyasztotta. Cortezt persze a kehely érdekelte, amíg meg nem tudta, hogy az ital alapanyaga mennyire értékes. Száz kakaóbogyóért egy rabszolgát vásárolhatott.
Cortez a spanyol udvarba vitte az azték italt. Itt egy évszázadon át titokban tartották. Az 1660-as években terjedt el Európaszerte. A legnépszerűbb Angliában és Hollandiában lett. Itt kezdték a keserű italt tejjel és cukorral ízesíteni. Táblában csak 150 éve fogyasztják, addig csak italként ismerték. (tovább…)

Fröccsöntő

SPRICCER:

(fröccs) szódavízzel higított bor

(Újházy fröccs:

szóda helyett kovászos uborka leve (így több bort lehetett büntetlenül meginni)

DEÁK bólé:

nagyon kevés alkohol megcsapatva SOK szódavízzel

(szarvasi főiskolások receptje alapján) (tovább…)

Alleluja

4/10 tequila
2/10 Maraschino Bols
2/10 Blue Curaçao Bols
2/10 citromlé
1
öntet tojásfehérje
Schweppes Bitter Lemon
2
koktélcseresznye
darabka citrom
narancshéj
mentaág

Shakerben (a bitter lemon nélkül) összerázzuk, tumbler pohárba szűrjük, majd felöntjük a bitter lemonnal. Díszítése: cseresznye, citromdarab, narancshéj, menta.
(IBA – Az év long drink-je 1979, Antonio Texeira de Jesu)

 

A két és fél decis csatos üvegben árult nedű sokáig az egyetlen üdítőital volt a magyar piacon. A Bambit 1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, mely az államosítás után a Fővárosi Ásványvíz és Szikvíz Üzem kezelésébe került. Gyártását az ötvenes években áthelyezték a X. Halom utcai üzembe, majd 1960-tól az akkor már Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) névre hallgató cég Döbrentei téri palackozójába, ahol a megugrott kereslet miatt NDK-gépsorokat állítottak be. A hatvanas évek elején újdonság erejével hatott a hasonló alapanyagokból készült, de citromízűre kevert, szintén csatos üvegben, a FÁJIV által forgalomba hozott Utas üdítő, valamint a gyümölcsízű Erdei Bambi.

Jóllehet a licenc alapján, külföldről behozott sűrítményből gyártani kezdett amerikai üdítők közül elsőként a Coca-Cola jelent meg Magyarországon (1968, Kőbányai Likőrgyár), a Bambi “halálát” a Pepsi okozta. A FÁJIV ugyanis a margitszigeti üzemben 1970-ben hozzálátott a Pepsi Cola palackozásához, ezért néhány hónappal korábban leállította a Bambit gyártó gépsorokat. A FÁJIV-nál 1972-től görög alapanyagból megindult az Olympos Orange üdítő palackozása is.

Szintén külföldi – holland – licenc alapján indult 1970-ben a Budapesti Szeszipari Vállalat (Buszesz) Óbudai Szeszgyárában a Sztár üdítőcsalád készítése. A Sztár üdítőket később több vidéki üzemben is palackozták. A Sztárt 1987-ben a Buszesznél a Queen üdítőcsalád váltotta fel, melyet – az 1992-es privatizáció során az osztrák Mauthner-Markhof tulajdonába került cégnél – ma is gyártanak.

Az első korszerű magyar üdítőként emlegetik az osztrák aromával, de már itthoni mustsűrítményből készült Traubisodát, melyet a Badacsonyi Állami Gazdaság (BÁG) balatonvilágosi üzemében kezdtek gyártani 1971-ben a Lenz Moser céggel kötött megállapodás alapján. A Traubinak becézett, két évtizeden át rendkívül sikeres üdítő iránti kereslet a megerősödött konkurencia miatt a 90-es évek elején megcsappant, az eladósodott BÁG a felszámolás sorsára jutott, s a balatonvilágosi üzemet – a Traubi licencjogával együtt – a debreceni Centráls Kft. vette meg 1993-ban. A Centráls az üzemet és a védjegyet 1995-ben eladta a Traubi Hungária Rt.-nek, mely gyártani kezdte az üdítőt. Ugyanakkor a debreceni Ráthonyi Kft. is gyártja 1995 óta a Traubit, amihez a jogot – a Lenz Moser csődbemenetele után az aromát szállító – osztrák Warimpex AG-tól vette meg. A Ráthonyi Kft. által indított, évekig tartó pereskedés után 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a Traubi Rt. nem használhatja nevében a Traubi szót, s több bírósági döntés szerint is védjegybitorlást követ el a Traubisoda jelenleg is folyó gyártásával.

Hazai gyümölcsalapanyagból készült magyar szabadalom alapján 1973-ban az első – szőlő ízű – Márka üdítő a Délalföldi Pincegazdaságban, s a következő években az ország több üzemében is megkezdték a különféle ízű Márka üdítők gyártását. A nyolcvanas évek közepére a Márka népszerűsége megcsappant, több helyen is leállt a termelése, a Badacsony-vidéki Pincegazdaság győri üzemében 1988-ban például a gépeket átállították a – néhány évvel korábban a Budapesti Likőripari Vállalatnál (Buliv) gyártani kezdett – brit Schweppes üdítők palackozására. A nyolcvanas évek végén már csak a Pest-megyei Pincegazdaság szentendrei egysége gyártott Márkát, az 1990-es privatizáció után az üzem a Promontorvin Rt.-é lett, melyet 1997-ben felszámoltak, azóta a Promontorbor Rt. palackozza a Márkát.

A világ legrégibb söre

A régi görögök nem szerették a sört, barbár italnak tartották. Pedig a sör még a régészek számára is tartogat érdekességet: Szudánban, a Kék-Nílus völgyében végzett ásatások során “megtalálták” a világ legrégibb sörét. A lelet 7000 éves.

A spanyol régészeti expedíció 1978-ban indult el Szudánba. Két helyen, Al Mahalabban és Sei Musztafában tártak fel kerámiákat. A tárgyakat a Barcelonai Egyetem őstörténeti tanszékén vetik alá biorégészeti elemzéseknek. Az optikai és pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatok során nemrégiben keményítőnyomokat fedeztek fel az edényeken. A szemcsék felületén olyan lyukakat és járatokat találtak, amelyeket erjedés hatásának tulajdonítanak. Az erjedést alkoholtartalmú italok válthatták ki; az edényeken élesztőnyomokat is kimutattak. A sört cirokkal készíthették.

Európában szintén végeztek biorégészeti vizsgálatokat – és Európa legrégibb sörét is megtalálták. A várakozással ellentétben nem Németországban, hanem Spanyolországban. Plinius szerint három vidéken kedvelték a sört, Egyiptomban, Galliában és Hispániában (Galliához tartozott a mai Németország egy része is). A kutatók szerint a legelső európai söröket Hispánia északkeleti részén főzték, Genóban. A legrégebbi sörlelet a Kr. e. XII. századból származik. A genói sör könnyen megposhadt, csak frissen fogyaszthatták.

A kutatócsoport olyan nyomokat is talált, amelyek az ópium legrégebbi orvosi alkalmazására utalnak. A Barcelona közelében fekvő Gavà bányáiban sok emberi csontváz van. Az egyik koponyán két koponyalékelés nyomát fedezték fel. A beavatkozás az egyik legősibb orvosi eljárás volt. A beteg túlélte a műtétet (a csontok részben regenerálódtak), de később csontelhalásban és fertőzésben szenvedett. A fogak elemzésekor a fogkőben ópiumot találtak. A mákból kivont szert talán fájdalomcsillapításra és rituális célra használta a beteg. Tudjuk, hogy orvoslás és a mágia nem állt egymástól távol, a koponyalékelésnek orvosi és rituális okai is lehettek.

A lelet mindenesetre alátámasztja, hogy a neolitikumban, Kr. e. 6000 évvel, már orvosi célra használhatták az ópiumot. Az Ibériai-félszigeten a mák vadon termett. Néhány faluban nemrégiben még mákfőzettel csillapították a fejfájást, bár nem tudták, hogy ópiumot használnak. (Nem olyan régen nálunk is mákkal csendesítettek el falun a síró kisbabákat…)

A biorégészeti kutatások újabb vonásokkal gazdagíthatják az ősi civilizációk táplálkozásáról, szokásairól alkotott képet. A biológiának és a kémiának még sok mondanivalója lehet a régiekről. És most már azt is tudjuk, hogy söriváskor egy több ezer éves európai tradíciót követünk.

A Bloody Mary Story

A fáklya fényét meglátta a király egyik hű szolgája, aki az erdő mellett lakott. Mary éppen ekkor különféle fűszereket szedett, amit varázsigék mormolása közben a tűzre szórt. Mivel a szolga nagyon vallásos volt, ezért Mary-t bepanaszolta a királynak. A király elfogatta Mary-t, és az eretnekség vádjával lefejeztette. Hogy elűzzék a gonosz szellemeket, azokat a fűszereket, amelyeket Mary a tűzre szórt, összekeverték Mary vérével, és megitták. Így született a Bloody Mary. Később persze paradicsomlével helyettesítették a vért, de a fűszereket meghagyták.

A recept:
Vodka 4,5 cl
Paradicsomlé 9 cl
Bors, Só
Tabasco pár csepp
Worchestershire pár csepp
Citromlé 1,5 cl

Keverési útmutató: Az alapanyagokat keverő pohárban jéggel összekeverjük és long drinkes pohárba koktél jégre töltjük.Díszítése: Zeller szár, vagy citrom szelet, szívószál

 

 

Másnaposságra ajánlott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodkanarancs egy kicsit másképp.

Igyunk

A világ legrégibb söre

A régi görögök nem szerették a sört, barbár italnak tartották. Pedig a sör még a régészek számára is tartogat érdekességet: Szudánban, a Kék-Nílus völgyében végzett ásatások során “megtalálták” a világ legrégibb sörét. A lelet 7000 éves.

A spanyol régészeti expedíció 1978-ban indult el Szudánba. Két helyen, Al Mahalabban és Sei Musztafában tártak fel kerámiákat. A tárgyakat a Barcelonai Egyetem őstörténeti tanszékén vetik alá biorégészeti elemzéseknek. Az optikai és pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatok során nemrégiben keményítőnyomokat fedeztek fel az edényeken. A szemcsék felületén olyan lyukakat és járatokat találtak, amelyeket erjedés hatásának tulajdonítanak. Az erjedést alkoholtartalmú italok válthatták ki; az edényeken élesztőnyomokat is kimutattak. A sört cirokkal készíthették.

Európában szintén végeztek biorégészeti vizsgálatokat – és Európa legrégibb sörét is megtalálták. A várakozással ellentétben nem Németországban, hanem Spanyolországban. Plinius szerint három vidéken kedvelték a sört, Egyiptomban, Galliában és Hispániában (Galliához tartozott a mai Németország egy része is). A kutatók szerint a legelső európai söröket Hispánia északkeleti részén főzték, Genóban. A legrégebbi sörlelet a Kr. e. XII. századból származik. A genói sör könnyen megposhadt, csak frissen fogyaszthatták.

A kutatócsoport olyan nyomokat is talált, amelyek az ópium legrégebbi orvosi alkalmazására utalnak. A Barcelona közelében fekvő Gavà bányáiban sok emberi csontváz van. Az egyik koponyán két koponyalékelés nyomát fedezték fel. A beavatkozás az egyik legősibb orvosi eljárás volt. A beteg túlélte a műtétet (a csontok részben regenerálódtak), de később csontelhalásban és fertőzésben szenvedett. A fogak elemzésekor a fogkőben ópiumot találtak. A mákból kivont szert talán fájdalomcsillapításra és rituális célra használta a beteg. Tudjuk, hogy orvoslás és a mágia nem állt egymástól távol, a koponyalékelésnek orvosi és rituális okai is lehettek.

A lelet mindenesetre alátámasztja, hogy a neolitikumban, Kr. e. 6000 évvel, már orvosi célra használhatták az ópiumot. Az Ibériai-félszigeten a mák vadon termett. Néhány faluban nemrégiben még mákfőzettel csillapították a fejfájást, bár nem tudták, hogy ópiumot használnak. (Nem olyan régen nálunk is mákkal csendesítettek el falun a síró kisbabákat…)

A biorégészeti kutatások újabb vonásokkal gazdagíthatják az ősi civilizációk táplálkozásáról, szokásairól alkotott képet. A biológiának és a kémiának még sok mondanivalója lehet a régiekről. És most már azt is tudjuk, hogy söriváskor egy több ezer éves európai tradíciót követünk.