BON SCOTT 1946-1980

Bon Scott titka alighanem abban rejlett, hogy hihetetlen szuggesztivitást sugárzott a színpadról, ahogyan mondani szokás, “átjött” a személyisége. Minden srác ilyen vagány szeretett volna lenni, és minden lány ilyen fickókkal óhajtott motorozni (is) egy jót. (tovább…)

1967 Október 9.

A bolíviai La Higuerában kivégezték (a hivatalos jelentés szerint belehalt sérüléseibe) a 39 éves Ernesto “Che” Guevara de la Sernát, aki a harmadik világ forradalmárainak példaképe, az imperializmus és az elnyomás ellen folytatott harc egyik kiemelkedő vezére volt. (tovább…)

Az egyre nagyobb olvasási  igényeket  könyvtárunk ebben a formában már nem tudta kielégíteni,ezért a bővítés szükségessé vált.

Emiatt a könyvtár átmenetileg zárva tart,a bővítési (tovább…)

Képek megtekintéséhez kattints a képre (a két kép külön-külön album)

Megtörtént…

Igazoltatás szombat éjjel:

Közeg:                       -neve?

Vendég a söriből:            -P.Tibor

Közeg:                       -hol lakik?

Vendég a söriből:            -Hatház utca hét!

DURRR egy füles! (tovább…)

Csak a zene van!

Október 24.-én pénteken  ismét a húrok közé csapunk!

Nem lesz rossz buli az biztos,erről gondoskodnak a fellépők,valamint  az egyet fizet kettőt  ihat akció!

Ennek keretében tequilát lehet nagyobb mennyiségben fogyasztani!

Fellépők:

Funk you

The Rosslift

Ante Portas

Várunk mindenkit szeretettel!

Már megint itt volt a ROCKJAM!

Szombaton ismét bebizonyosodott,hogy érdemes  Rockjamra lejönni a Söribe

/bár ezt eddig is tudtuk/!

Köszönet a régi és az új vendégeknek a jó hangulatért, a fotósoknak az áldozatkész munkájukért,

és a zenekarnak a jó buliért!

Rockjam 2008 október 19.

Képek megtekintéséhez kattints a képre (a két kép külön-külön album)

Rockjam

Már megint itt vannak! (tovább…)

A többi kép megtekintéséhez kattints ide vagy a képre.

Búcsú a lepencei strandtól

Lepencei képgaléria: Egy eltűnő kor utolsó pillanatai
Vége a vidéki retró hangulatnak: a Dunakanyar legfestőibb strandja, a Visegrád Lepencei Strandfürdő hamarosan megújul, és négycsillagos szállodával is bővül. Időutazás és az utolsó napok

Lepencei Strandfürdő

Lepencei Strandfürdő

hangulata.

Rejtett értékeink rovatunkba kötjük az alábbi cikket, pedig eldugottnak, ismeretlennek igazán nem nevezném a lepencei strandfürdő. A környékbelieken kívül sok fővárosi sem restellt oda-vissza csaknem száz kilométert utazni, hogy a Visegrád határában, csaknem az erdőbe épült termálfürdőben töltsön egy-egy napot. Nem beszélve a Dunakanyarba látogató, az évtizedek során biztosan nem túlzás, milliókban mérhető számú turistáról.

Lepence tehát igazán nem egy feltáratlan, felfedezésre váró érték, ám mivel az eddig ismert formájában a hétvégén élvezhettük utoljára, gondoltuk, méltón búcsúzunk tőle. A több mint harmincéves strand az elkövetkező években megújul, helyén a Castrum Visegrád Kft. négycsillagos szállodát és új strandfürdőt épít. (tovább…)

Y.U.P. koncert 2005 május

Képek megtekintéséhez kattints a képre

Születésnapok 2005 január 29.

Képek megtekintéséhez kattints a képre

Fekete Nap

Ezen az őszi reggelen az előrejelzések 6 óra 11 percre tették a Nap felkeltét, de az emberek hiába vártak rá. Órák múltak el derengő félhomályban és nem tűnt fel a fény a megszokott keleti irányból, este hét után a reménykedőknek is be kellett látniuk, hogy az égitest már nem mutatkozik ezen a napon.

(tovább…)

Még megkérdezte

A matematikus: – Szerinted mennyi a statisztikai valószínűsége annak, hogy például ez a kifogástalannak látszó Fiat fékhiba következtében fölszaladjon a járdára, és elgázoljon egy járókelőt?

A maratoni futó: – Az előbb még egészen tisztán láttam a célszalagot. Csak nincs valami baja a szememnek?

A hűtlen asszony: – Mit akarsz azzal a fejszével, egyetlenem?
A nagybeteg: – Rosszul van, doktor úr? Mert mintha egészen szét akarna folyni az arca.

A moly: – Útálom a sötétséget. Mi bajom lehet, ha ebbe a gyertyába belerepülök?

Egy naiv zuhanó: – Nini, szegény, az a nagymellű nő, hogy szalad… Csak nem képzeli, hogy rá akarok esni?

Egy öntudatos ablakmosó (a II. emeleti nyitott ablak előtt elsuhanva): – Ne nézzen rám ilyen diadalittasan, asszonyom. Maga tényleg fölkiabált nekem, hogy kapcsoljam be a biztonsági övet, én azonban a szabad mozgásért és kényelemért cserébe nem sajnálok egy kis kockázatot. Kérem, ne is emlegesse, hogy figyelmeztetett: minden utólagos szemrehányástól csak ideges leszek. Az egyik embernek így a jó, a másiknak úgy – hát olyan nehéz ezt tiszteletben tartani? Isten önnel, asszonyom.

Két kisgyerek: – Hé, ne menj bele abba a pirosba.
– Miért ne? Hát nem ez a tűz?

Folklór

1. Viccelődünk

Egy fekete autó közeleg a megyeszékhely felől. Megáll. Egy fekete ruhás férfi kiszáll, és odamegy a borsótáblához.
– No, hogy vagyunk, hogy vagyunk? – szóé oda viccesen a parasztoknak.
– Jól vagyunk, jól vagyunk – válaszolják viccesen a parasztok.

‘(Sárvári folklór. Vas megye, 1957)’

2. A termelés zavartalanul folyik

– Halló, gépterem?
– Skultéti, jelentkezem.
– Mennyi, Skultéti?
– Harminchárom.
– Mi harminchárom?
– Mi mennyi, főmérnök úr?
– Az, ami harminchárom.
– Nem annyinak kellett volna lennie?
– Mindegy, Skultéti, csak csinálja tovább.

‘(Nehézipari folklór, 1978)’

Búcsúzik a Digital Thunder…

Digital Thunder

Tíz és után búcsúzik a Digital Thunder. Számos koncert, zártkörű buli, születésnap és szilveszter állandó fellépője volt a zenekar, nem volt olyan nóta amit ne tudtak volna eljátszani, mindezt mindig jókedvűen. Mindegy volt hány óra van ők sosem fáradtak el, délben ugyan úgy nyomták mint éjfélkor.

A zenekar együtt marad, nem oszlanak fel, valószinűleg vendéglátózni fognak továbbra is országon belül. – “Sok sikert kívánok nekik!”

Helyüket a ROWE zenekar veszi át, akik a magas elvárásoknak remélhetőleg megfelelnek.

Krokodilok

A turistacsoport megállt a beláthatatlan messziségben elnyúló tó partján, de mindjárt hátrább is léptek, mert a vízből egy kétméteres krokodil vetette fel magát, fogai a levegőben csattantak össze, alig néhány centire az oszloptól, melyen a „Budapest” és a „Tülkölni tilos” tábla állt.

– Igen – mondta az idegenvezető -, alig néhány évvel ezelőtt még itt kezdődött Magyarország fővárosa, mely napjainkra nyomtalanul elmerült; emberi hiúság, kényelmesség és gyávaság okozta a vesztét.

Lakói között még az 1970-es évek elején divattá vált, hogy gazdagságukat, rangjukat különféle jelekkel, ahogy akkoriban mondták, státusszimbólumokkal fitogtatták. Akinek nyugati márkájú kocsija volt, többre tartotta magát, mint aki Zsigulival vagy Skodával utazott, akinek csak kertes háza volt, előre köszönt annak, aki háza kertjébe úszómedencét is épített. De a harc tovább tartott azok között, akik nyugati kocsival és úszómedencével is rendelkeztek. (tovább…)

Veszélyes szövegek

1.

Valamikor, még az 1950-es évek elején történt Ludas nagyközség vasútállomásán. Az állomásfőnök egy nagyobb mozgalmi ünnepen ki akarta díszíteni az állomásépületet; kiszidolozta a zászlónyeleket, a homlokzatra pedig kitette Rákosi Mátyás nevét, a szimmetrikus elhelyezés kedvéért épp az állomás neve fölé. A vonatból kitekintők így azt láthatták, hogy Rákosi Ludas (tovább…)

Az óbudai ikrek

ÚJSÁGHÍR

Világraszóló esemény történt az Óbudai Kórház szülészeti osztályán. Egy nyári takarítónő, minden előképzettség nélkül, hármas ikreket hozott a világra, ráadásul olyanokat, akik a válluknál fogva össze vannak nőve. Ezzel a múlt század nagy szenzációja, a sziámi ikerpár le van pipálva, mert ők csak ketten voltak, ezzel szemben az óbudaiak, a magyar anyák örök dicsőségére, hárman.

A kórházat valósággal megrohamozták az érdeklődők. Virágokkal, ajándékokkal és jókívánságokkal halmozták el az anyát, aki – gyermekeivel együtt – a legjobb egészségnek örvend. (tovább…)

Kaukázusi kefir

A kefirt a Kaukázusban a tehéntej erjesztésével állítják elő. A kefir gombája a Bacilus saneaensián. Ez okozza az erjedést. A kaukázusiak a kefirt víz helyett isszák, és élelmiszerként fogyasztják. Az emberek itt 110 éves átlagéletkort élnek meg, és nem ismerik a tuberkolózist, a rákot és nincsenek emésztési zavaraik.

A megalvadt 24 órás kefir

A megalvadt 24 órás kefir

Elkészítése: A kefir gombát egy porcelán, üveg, vagy műanyag edénybe kell helyezni (de soha nem vas, vagy fémedénybe). A dió nagyságú gombára egy liter felforralt és 20 fokra lehűtött tejet kell önteni. A tejet a bőrétől meg kell tisztítani! Az edényt légmentesen le kell zárni! A tejet hagyjuk állni 18-20 Celsius fokon, sötét helyen 12, 18, 24, 30, 36, de legfeljebb 38 óráig. 48 óra után a kefir gomba szétbomlik, elromlik. Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben kövér, és e szerint különböző hatása van. A kefirt kiöntés előtt jól fel kell keverni, és műanyag apró lyukú teaszűrőn átszűrni (ne fém edénybe). A szűrőben visszamaradt gombákat fel kell önteni a lehűtött forralt tejjel, ha újat akarunk készíteni. De ha nem, akkor tegyük vízbe egy üvegbe, és hűvös helyen 2-3 napig eláll. A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss (tovább…)

Hornyphon Souverän 57 W796A

1923 Bécs, Fridrich Horny elkezdi rádiói gyártását, amik később Hornyphon néven válnak ismerté. 1924-ben megalapítja a Vindobona-Radio Gmbh.-t. A Kertel cégnél kezdik el a gyártást, majd külön válnak, és egy bolthelyiséget nyit ‘Radiohaus Horny’ néven. A boltban szerviz és laboratórium is található.

1924-ben Horny bemutatja a Bécsi Őszi kiállításon a Brown mikrofonrelais Cristavox-ot, ez egy NF- erősítővel ellátott 6V elemmel működő mikrofon.

1926-ban előállít egy műszerekből, hangszóróból, vázantennából, akku és anodelemből álló készüléket (Trio Dyne de Luxe). Majd az év végén már saját tervezésű készülékeket gyárt, Guido Andrieu mérnök tervei alapján.

1927. július 22.-étől találhatók meg rádiói a Kereskedelmi jegyzékben Hornyphon néven. Egyes amerikai és olasz készülékek bővítik még a kínálatot boltjában.

1930-ban az Őszi kiállításon bemutatja Horny a Modell Six-et, ez a rádió már 6 csővel működik, ami javítja a vételt. Ebben az évben már lemezjátszók is találhatók a kínálatban. Még ebben az évben bővíti a céget és már a tengeren túlra is exportál.

1934-ben Horny kibérli az Állami Vasúttársaság volt mozdonygyárát, ahol már az év végén 600 embert foglalkoztat, köztük 14 mérnököt és 66 technikust.

1936-ban látszik, hogy az új gyárba való nagy befektetéseket Horny egyedül nem bírja és eladja a céget a Philips-nek, de megmarad a vezetőségben.

A II. Világháború nem okozott bonyodalmakat Horny-nak. Nem hagyta, hogy a civil gyártást leállítsák, de ezek mellett gyújtószerkezeteket és rádiókat gyártott a hadseregnek.

1940-ben kifejleszt Horny egy mágneses aknakeresőt. 1944-ben két raktár és egy összeszerelő csarnok teljesen kiégnek. A háború végéig kb. 550.000 rádiót kell legyártania és eladnia.

Horny 1945-ben hal meg.

Farsang 2004

Rég volt már….

A képek megtekintéséhez kattints a képre vagy ide

Babu Chiri serpa (1965-2001)

 

Tíz alkalommal mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, szinte emberfeletti fürgeséggel és könnyedséggel. Babu Chiri serpa, aki Nepál Kumbu nevű tartományából származott 1999-ben 21 órát töltött a Mount Everest tetején oxigénpalack nélkül. 2000-ben újabb 16 óra 56 perces rekordot állított fel. Ed Viesturs „szinte felfoghatatlan”-nak nevezte Babu Chiri teljesítményét, de számára a Mount Everest megmászása olyan természetes volt, mint maga a levegővétel.

2001. április 29-én délután négy órakor fivérét és a hordárt hátrahagyva fotózni indult egyedül, kötél és rádió nélkül. Ez volt az utolsó alkalom, hogy ezt a legendás képességű embert élve látták.

Kim Novak

Február 13-án lesz hetvenöt éves Kim Novak, az ötvenes-hatvanas évek egyik legragyogóbb filmcsillaga, Alfred Hitchcock Szédülés című filmjének főszereplője. (tovább…)

Gojko Mitić

szerbül (Гojкo Митић) (1940 június 13..) szerb származású színész és rendező, aki az NDK-ban készült indiánfilmekben lett népszerű. (tovább…)

Orosz szörf

Lecsós pizza

Hozzávalók:

Fél kg pizzatészta

30 dkg készlecsó

15 dkg szalonna

20 dkg reszelt trappistasajt.

Elkészítés:

A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.

Kaukázusi gyümölcstorta

Hozzávalók:

6 dl kaukázusi kefir

12 gramm zselatin

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

kb. 10 dkg éppen aktuális gyümölcs (sárgabarack, őszibarack, eper, alma, körte, málna, stb..) (tovább…)

Gyümölcssaláta gumimacival

Hozzávalók:
– 2 narancs
– 2 alma
– 2 körte
– 8 licsi
– 1 mangó
– 1 közepes fürt magnélküli szőlő
– 1 kis ananász
– 2 evőkanál porcukor
– 1 citrom
– 1 zacskó gumimaci
– mentalevél a tálaláshoz (tovább…)

Rizses gyuvecs

Hozzávalók négy személyre:

25 dkg sertéscomb
4 szelet füstölt szalonna
1 közepes padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
8 közepes paradicsom
4 szép, húsos zöldpaprika
25 dkg rizs
4 dl tejföl
zsír, fűszerek

Elkészítés:

Egy kanálnyi zsíron a bevagdosott szalonnaszeletekből kakastaréjt sütünk.
A padlizsánt hámozatlanul, 0,5 cm vastagon felkarikázzuk, fél órára besózzuk.
A kockára vágott hagymát a szalonna zsírjának felén megfonnyasztjuk, rátesszük a kis (1 cm) kockákra vágott húst, és addig pirítjuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, ételízesítővel, kevés őrölt borssal és fedő alatt puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, vízzel vagy húslével felengedjük.
Ezalatt megmossuk a zöldségeket, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és mindkettőt karikára vágjuk.
A padlizsánt leöblítjük, konyharuhán óvatosan kinyomkodjuk és a paprikával együtt kb. 5 percig sütjük. Utána enyhén sózzuk, félretesszük.
A rizst a maradék szalonnazsír felén megpároljuk a fele rizst kizsírozott sütőtálba (legjobb a Remoska) rakjuk. A rizs tetejére simítjuk a zöldpaprika-padlizsán keveréket, arra rátesszük a paradicsom felét, levével együtt a pörköltet és rá a tejföl felét.
Betakarjuk a maradék rizzsel, ráterítjük a maradék paradicsomot, enyhén megsózzuk, és elkenjük a tetején a maradék tejfölt és a tetejére locsoljuk a maradék szalonnazsírt.
Forró sütőben 30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percre levesszük a tál fedelét.
Szerb recept, könnyű és finom nyári étel. A paprika lehet csípős is, ha a kosztosok bírják

Babos káposzta csülökkel

Hozzávalók:

1 sertéscsülök (kb. 1 kilós),
1 kg savanyú káposzta,
25 dkg tarkabab,
1 kisebb tojás nagyságú zsír,
3 evőkanál liszt,
1 kávékanál pirospaprika,
1 fej vöröshagyma, só, 3 dl paradicsom ivólé

Elkészítés:

A csülköt éles késsel megkaparjuk, megmossuk és kockára vágjuk, hideg vízben feltesszük főni, gyengén megsózzuk, és lefedve gyengén forraljuk.
Ha a hús félig megpuhult, hozzátesszük a káposztát és közben a megáztatott babot külön edényben, bő vízben puhára főzzük. Ha a bab, a káposzta és a hús is puha, akkor egy edénybe összeöntjük (a babot a levével együtt). A zsírt fölhevítjük, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, keverés közben hozzá tesszük a pirospaprikát és a paradicsomlevet. Elkeverjük (ha kell, vízzel hígítjuk), felforraljuk és a leveshez adjuk. Rövid ideig főzzük együtt, ha kell, utána sózzuk.

                                                                                 
Dédi babos káposzta
Recept Nemesdédről

Helyi különlegesség a babos káposzta. Ezzel több főzőversenyen is elismerést arattak a dédi asszonyok. A tarkababot beáztatják, majd külön edényben megfőzik. Ugyanezt teszik a füstölt csülökkel is. A hús főzővizébe vöröshagyma, fokhagyma, szemes bors és babér kerül. Amikor puhára fő, a csontról levagdossák a húst, a főzőlét pedig félreteszik. Pörköltnek való húsból jó sűrű, vöröshagymás pörköltalapot készítenek, majd a füstölt csülök levével felöntik a pörköltet, és hozzáteszik a savanyú káposztát. Mikor megfőtt minden hozzávaló, beleteszik a főtt babot s a csülökkockákat, és alaposan összeforralják. Magyarborssal, köménnyel, bazsalikommal, majoránnával és borsikafűvel ízesítik.

Bugaci sápatag

Hozzávalók négy személyre:

50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
10-15 dkg pulykamáj
5-6 csemege uborka
2 dl tejszín
2 dl tej
3 dkg zsír
só, bors, pirospaprika, majoránna, fokhagyma

Elkészítés:

A húst vágd vékony csíkokra, és áztasd be 2-3 órára sós, fokhagymás tejbe.
A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg kevés zsíron, keverj el benne egy kávéskanál pirospaprikát, tedd rá a húst, borsozd meg vékonyan és addig süsd, míg nem kezd levet engedni.
Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús. Többször meg kell keverni, elfőtt levét a pácoláshoz használt tejjel pótolhatod.

A pulykamájat szeleteld fel, sózd meg alaposan mindkét oldalán, és tűzforró zsíron, fedő alatt süsd 1-1 percig mindkét oldalán. Levét tedd félre külön, a májat vágd fel vékony csíkokra, és szintén tedd félre.
Pici zsíron pirítsd meg a gyufaszálnyira vágott kolozsvári szalonnát, majd szűrd le és tedd félre.

Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsd rá, hintsd meg majorannával, tedd bele a közepes darabokra vagdalt gombát, és kislángon főzd fedő alatt, míg majdnem kész lesz. Ekkor tedd bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzd kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habard be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet, és kész is. Tedd bele a májat és a máj levét, valamint a kolozsvári szalonna zsírját, és sózd meg ízlés szerint. Tálaláskor szórd meg a tetejét a kolozsvári szalonna pörcével.

Kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel adhatod. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.

Steve McQueen

1930. március 24.                                         

1980. november 7. (tovább…)

BLÖFF

“Remélem nem zavarok, srácok! … Aranyszabály, hogy nem szabad a holttestet egy darabban felemelni. Úgy tartják, hogy legeredményesebb módszer az, ha a hullát hat darabra szeljük, majd egymásra pakoljuk. … Szóval amint megvan a hat részecske, szabaduljunk meg tőlük, mert ugyebár nem tanácsos, a mélyhűtőbe tenni, hogy a mama megpapizza. Most jön a leghatásosabb eljárás. Megetetjük a disznókkal. Pár napig éheztetjük a sertéseket, és aztán a csonka test látványától is összefut a nyál a szájukban. Jobb haj és fog híjján adni a tápot a röfik emésztése végett. Így az állatvédők is elégedettek lesznek. Persze nem tilos utólag fogat húzni, de ki akar záróakkordként disznószarban turkálni. Úgy bepuszilják a csontokat, mintha vajat nyalnának. Egy ilyen pazar lakomához kb 16 kismalacra van szükség. Nem hiába mondom mindig, hogy óvakodj a disznótenyésztőktől. Egy jól megtermett 100 kilógrammos testtel 8 perc alatt végeznek, ami azt jelenti, hogy egyetlen koca egy egész kilógramm rágós nyers húst csócsál el percenként. Lásd a kifejezést, mohó vagy, mint a disznó!”

/Bunkó-Blöff/

God Father

» 40 ml scotch whisky» 30 ml Amaretto

Fogunk egy poharat, amelynek az aljára jeget teszünk, majd beletöltjük a whiskyt és az Amarettot (mandulalikőr). Rendkívül egyszerű és könnyen elkészíthető koktél.

Viagra

1,5 cl vodka
1,5 cl Blue Curaçao
1 doboz Red Bull

 

Keverő pohárban(sok jéggel) készítjük, majd koktélos pohárba szűrjük

 

A kisdobos

Ezt mennyien  vettük komolyan?

És mennyien nem?

És?

?

A kisdobosok és úttörők kötelessége, hogy:
Ismerje a kisdobos- és úttörőélet törvényét és aszerint éljen;
Legjobb tudása szerint vegyen részt az őrsi, a raj-, és más mozgalomi közösségek és a csapatközösség életében;
Képességeinek megfelelően teljesítse megbízásait, és érdeklődése szerint önként vállaljon feladatokat a közösség programjainak megvalósításában
Fizesse; a tagsági díjat. (tovább…)

Csalán főzelék

40 dkg csalán
2 evőkanál liszt
olaj
1 dl tejföl
1 db zsemle

bazsalikom
őrölt bors

 

 Elkészítése:. A mosókesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dekagrammot, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál méretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, A visszamaradt lébe pedig áztassunk be: 1 vékony szeletekre vágott zsemlét.

 A húsdaráló alól elvett kisebb zománcozott edényben melegítsük fel a csalánpürét, adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét, szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és alaposan összedolgozva forraljuk fel.

Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.

 Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel.

 Zsemle nélkül, salátafőzelékhez hasonló módon is elkészíthetjük a csalánt, de így nem lesz olyan finom és kiadós.

JuZo(Rockjam) sült almája

 

 

Egész évben könnyen és gyorsan elkészíthető, akár grillezés vagy nyársalás alkalmával is a még parázsló hamuban!

 

Hozzávalók:

2 nagyobb alma

2 evőkanál méz

2 evőkanál fahéjas cukor

citrom, málna, tejszínhab díszítéshez ízlés szerint

 

A félbevágott almákat kimagozzuk, óvatosan hogy az almák ne sérüljenek, ne lukadjanak ki!

Az alma belsejébe egy evőkanál mézet teszünk, majd beterítjük a fahéjas cukorral.

A félbevágott almát lefedjük egy citromkarikával, és alufóliába csomagoljuk!

Sütőbe tesszük és kb.30-40 percig sütjük!

Óvatos kicsomagolás után ízlés szerint díszítjük tejszínhabbal!

Jó étvágyat!

Grog

 

A brit admirálist, Sir Edward Vernont a matrózok Old Grognak csúfolták, mert a tengerész tiszt örökké furcsa kabátot viselt a hajó fedélzetén, amelynek anyaga egy bizonyos grogram szövetből (selyem és moher keverékéből) készült. 1740-ben Vernon admirális úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák, mert az italos tengerészek között gyakori volt a verekedés! Nos, az elkeseredett tengeri medvék ettől kezdve csak Grognak csúfolták a híg löttyöt. Így született a grog elnevezés. Ez nem más mint egy forró ital, amit whiskyből, ginből, rumból – mint szeszből, és cukorból, citromléből, szegfűszegből, fahéjból készítenek

TRAUBISODA

A Balaton partjáról indult el a magyar szénsavas üdítőitalok diadalútja, így a Traubisoda, és később a Márka is, melyeknek híre a tengerentúlra is eljutott.
Vannak időtlen értékek. A Traubisoda több mint 30 év alatt bebizonyította ezt. Az 1971 óta állandó recept szerint gyártott termék ma is változatlanul a legkeresettebb magyar üdítőital.

Népszerűségének fő oka a legkiválóbb alapanyagok, a Magyarországon egyedülálló minőségű balatonvilágosi ivóvíz felhasználása, valamint az a sok évtizedes gyártási tapasztalat, amely oly időtállónak bizonyult.
Mit sem veszített értékéből, így fiatalkorunk, gyermekkorunk közkedvelt Traubiját unokáink is megízlelhetik. (tovább…)

Adonis – Görögország

» 2 rész sherry
» 1 rész édes vermouth
» 2 öntet angostura
» jégkocka

Fogjunk egy keverőpoharat, tegyünk bele néhány szem jégkockát. Öntsük rá a vermouthot, a sherryt és az angosturat. Erőteljesen keverjük össze, majd öntsük át leszűrve egy pohárba. Ízlés szerint díszíthető.

Nosztalgia lista

Ha visszatekintünk az elmúlt évszázad slágerlistáira, mindig felfedezhetünk valami érdekességet. Most a hazai Top 10 negyven és harminc évvel ezelőtti állásába pillantunk be. Nem akármilyen érdekességekre bukkanunk… (tovább…)

Megunt könyveidet átvesszük!

Ha eseteg van olyan könyved ami már nem kell és számodra már asztalalátétnek se jó, akkor mi szíves látjuk könyvtárunkban.

Az olvasóterem:

Chilis Imre bab

Hozzávalók négy személyre

40 dkg darált marhahús 
kb. 30 dkg vöröshagyma (sok kell!) 
40 dkg szárazbab, paradicsompüré 
15 dkg szalonna, 15 dkg bacon 
1 zöldpaprika, 2-3 paradicsom 
3-4 gerezd fokhagyma sóban megtörve 
1 dl fanyar vörösbor, 1/2 dl konyak 
ketchup, mustár, kömény, bors, kapor 
1-2 ek. chilipor, 2-3 kk pirospaprika 
bazsalikom, oreganó, babérlevél 
1 dkg zsír, gulyáskrém, piros arany ételízesítő
2 leveskocka, pörköltkrém késhegynyi szódabikarbóna, 1 kk cukor

Elkészítés:

A babot ételízesítővel, babérlevéllel, szódabikarbónával, a cukorral és a leveskockával hideg vízben fölteszed főni. Ha felforrt, előkészíted a többi dolgot. 

A szalonnát kockára vágva, a bacont 3×3×35 mm-es hasábokra vágva a zsíron kisütöd, a töpörtyűjét félreteszed, a zsírján a karikára vágott hagymát félig megfonnyasztod. Ha megvan, ráteszed a darálthúst, megszórod kb. fél mokkáskanál borssal, és addig sütöd, míg levet nem enged. Ekkor a pirospaprikát elkevered benne és felöntöd vörösborral. 

Ezután beleteszed a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot a maradék fűszerekkel (kivéve a kaprot) és kislángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni, ha szükséges, feltölteni húsléből, hogy a lé éppen csak ellepje a húst. Ha a hús már félig megpuhult, ráöntöd a konyakot és így főzöd puhára. 

Ezután belekevered a megfőtt babot, kaporral, ételízesítővel ízesíted, és közepes tűzön, fedő alatt kb. 10 percig párolod. 

Melegen tálalod, petrezselyemzölddel megszórva. Kenyérrel vagy rizzsel fogyasztható, savanyúság, tejföl vagy jutkasaláta jól megy hozzá, ecettel, citromlével ízesíthető 

Kriszta combja

Hozzávalók: 

csirke (pulyka) comb,
szeletelt bacon,
tejföl

Elkészítés:

Az egész combokról lenyúzom a bőrt, betekerem bacon szalonnába, tepsibe fektetem, és rámorzsolok márványsajtot, majd vastagon megkenem a tetejét tejföllel. Lefóliázva sütöm kb. 45 percig, majd fólia nélkül megpirítom.

Ennyi, nem kell se só se fűszer rá, se víz alá.

A köret nálunk sültkrumpi hozzá. Valami mennyei lesz és mindig sikerül.

Fidel Castro

1926. augusztus 13-án született Kubában, Birán település közelében egy cukornádültetvényen, Fidel Alejandro Castro Ruz néven. Apja Ángel Castro y Argiz spanyol bevándorló, sikeres cukornádtermesztő. Anyja Lina Ruz González, aki Fidel apjának birtokán volt szolga. Fidelnek 5 testvére volt. [1]

Kiváló tanulónak bizonyult, de leginkább a sportok iránt mutatott érdeklődést. 1941-ben került be az El Colegio de Belenbe, Kuba egyik legnívósabb gimnáziumába. [1]

Világnézeti képét főként a jezsuita papok formálták. A jezsuiták a nemzetiek nézeteit osztották, s teljesen magukévá tették azt az elgondolást, hogy a katolikus, spanyolajkú világ felsőbbrendű az anyagias és korrupt angolszász világhoz képest. (tovább…)

EGY ESTE A DETOXIKÁLÓBAN

Ha elszáll a mérgünk

A Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályán szürke járólapok határolják a málló zöld falakat, fent a meszeletlen plafon. Az étkezőben zúg a tévé, kattog és sivít a neon, a betegek többsége maga elé, a semmibe réved. Ide szállítják a mentők azokat, akiket meg kell szabadítani a világ mérgétől.

Többnyire hajléktalanok az átmeneti vendégek, vagy éppen kidobott férjek, szeretők szaggatják szét és rakják újra össze az ébredés fázisait a csupasz kórteremben. Előfordul az is, hogy véletlenül egy-egy fiatalt hoz a mentő, de sohasem házibuliból vagy kocsmából, hiszen a barátoknak a mentősökkel valahogy mindig sikerül elsikálni, hogy az illető ne itt kössön ki. A detoxikálóba csak elszakadók, elveszettek, lemaradók érkeznek, akiket a mentő akkor szed össze, ha valaki kihívja őket. (tovább…)

A barátod

A barátod az, aki mindent tud rólad, és mégis szeret

                  Elbert Hubbard