Lecsós virsli

Fél kg lecsó, 4 pár virsli.
A kész lecsót egy lábasban felmelegítem és belekarikázok, vagy egészben beleteszek 4 pár (illetve ízlés szerinti mennyiségű) virslit. Tarhonyával a legjobb, de fogyasztható rizzsel, vagy puha kenyérrel is.

Lecsós malac tarhonyával

80 dkg sovány malaclapocka, (3 EK olaj), 25 dkgtarhonya, 3 dkg füstölt szalonna, 4-5 húsos zöldpaprika (az egyik lehet csípős), 2 paradicsom, 1 fej hagyma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 csapott EK Vegeta, só, őrölt bors, paprika, fél MK grillfűszer.
A malacot kockákra vágom. Ha a bőre alatt zsír van, azt kivágom és kiolvasztom, ha nincs akkor pedig olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát. Rászórom a paprikát, beleteszem a húst, a sót és a grillfűszert. Mindig kevés vizet aláöntve majdnem puhára párolom. Beleteszem a feldaramolt zöldpaprikát és a kockákra vágott paradicsomot, együtt megpuhítom, majd beleforralom a tejfölt. A szalonnát apró kockákra vágom, kiolvasztom és a pörcöt is benne hagyva megpirítom a tarhonyát, forró vízzel felengedem, Vegetával ízesítem és puhára párolom. Egy tűzálló edény aljára terítem a tarhonyát, erre a malachúskeverék felét, majd ismét harmadnyi tarhonyát, malachúst és a maradék tarhonyát. A maradék lével megöntözöm, majd a sütőben jól átforrósítom. (MK)/focirajongók figyelmébe:az EK nem Európa Kupát ,és az MK nem Magyar kupát jelent

Baszk lecsó (Piperade Basquaise)

2 hagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 1 dl olivaolaj, fél kg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 6 tojás, vékonyra szelt Jambon de Bayonne sonkavagy valami hasonló,megteszi a bacon szalonna is.
A paprikákat kimagozom és kis darabokra vágom. Olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a paprikákat, majd 5 percig párolom. Most hozzáadom a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom és fedő nélkül 15-20 percig párolom. A tojásokból rántottát készítek. A piperade-t és a rántottát egy tálra halmozom, a tetejére pedig a vékony sonkaszeletek jönnek.

Lecsó túrós csuszával

20 dkg füstölt szalonna, 1 kg lecsópaprika, fél kg paradicsom, 30 dkg hagyma, 1-2 erőspaprika, 5-6 gerezd fokhagyma, só, cukor, szines paprika.
A felszeletelt szalonnákat kakastaréjszerűen bevagdalom, majd a fazék alján kisütöm. Ráteszem az apróra vágott hagymát és kavargatva aranyosra sütöm. Meghintem a paprikával és rádobom a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Beleteszem a zúzott fokhagymát, sózom, cukrozom és beleteszem a felhasított erős paprikát is. 20-25 percnyi fedett párolás után kész. Túrós csuszával, vagy tarhonyával tálalom.

Lecsós palacsintatekercsek

8 sós palacsinta, 2 ek zselatin, fél dl víz, 30 dkg lecsó.
Anatúr lecsót,de ha nincs akkor a natúr lecsót felfőzöm a vízben beáztatott zselatinnal. Hűlni hagyom a lecsókeveréket és a palacsintákba töltöm. A palacsintákat Folpack fóliába tekerem és több órára a hűtőbe teszem. A palacsintákat ferdén felszeletelem és szépen körítve tálalom. Lecsós pizza

Fél kg pizza tészta, 30 dkg készlecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappista sajt.
A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.