Pol Pot Kambodzsai Kommunista Párt 2.. főtitkára

Hivatali idő

1963 – 1979

Utód   –

Született 1928. május 19.

Prek Sbauv, Kambodzsa

Elhunyt    1998. április 16. (69 évesen)

Vörös khmer tábor, Kambodzsa

Politikai párt    Kambodzsai Kommunista Párt

Házastárs Khieu Ponnary, majd Mea Son

Saloth Sar (Prek Sbauv, Kambodzsa, 1928. május 19.[1][2] – Vörös khmer tábor, Kambodzsa, 1998. április 16.), vagy ismertebb nevén Pol Pot (a Politique Potentielle francia kifejezés rövidítése) kambodzsai kommunista politikus, 1975-1979 között Kambodzsa vezetője volt.

A későbbi miniszterelnök 1928-ban született Saloth Sar néven egy gazdag parasztcsaládban. Phnompenben végezte tanulmányait, majd Ho Si Minh Indokínai Kommunista Pártjának lett tagja. 1949-ben Párizsba ment elektrotechnikát tanulni. Miután 1953-ban visszatért, rövid ideig részt vett a franciák ellen vívott indokínai háborúban. 1960-ban az újonnan alakított Kambodzsai Kommunista Párt központi bizottságának tagja, 1963-ban a főtitkára lett. Északra ment, hogy megszervezze a gerillaharcot Sihanouk rendszere ellen, a Lon Nol rendszere elleni polgárháborúban pedig vörös khmer csapatait vezette.

Miután hatalomra jutott 1975. május 13-án (amit hivatalosan 1976-ig nem ismertek el), Vietnammal, mely eddig támogatta gerillaharcát, hamarosan megromlott a viszonya, mivel saját hatalmát függetleníteni akarta Vietnamtól. Hihetetlen brutalitással kezdett neki az „igazi kommunista társadalom” megalakításának, minden ellenállást le akart törni. Négy évi uralkodása alatt legalább egy-másfél millió ember esett áldozatul a terrornak (a becslések eltérőek, az egymillió a legalacsonyabb). Más adatok körülbelül 3 millió halálos áldozatról beszélnek. A halál okai a kivégzések, a bebörtönzések és az összeomlott gazdaság által okozott éhezések voltak. Ismert, hogy Kambodzsát a világ legnagyobb rizstermelő országává akarta tenni és szinte minden polgári lakost rizstermesztő földekre küldött ahol nyomorúságos körülmények között ezrével haltak meg. Pol Pot egy múzeum közelében nőtt fel és ismerte országa történelmét. Akkoriban a kutatók tévesen azt feltételezték, hogy az ősi fővárost körülvevő vizesárokrendszer öntözésre szolgált (pedig valószínűleg csak esztétikai jelentőségű), Pol Pot is erre alapozta elképzeléseit. 1979-ben a Kambodzsába bevonuló vietnami hadsereg távolította el a hatalomból. Ezután visszavonult, de a vidék egy részét továbbra is uralma alatt tartotta. A Kambodzsai Népköztársaság távollétében ítélte halálra népirtásért, a feltételezések szerint egymillió ember haláláért felelős.