A Balaton partjáról indult el a magyar szénsavas üdítőitalok diadalútja, így a Traubisoda, és később a Márka is, melyeknek híre a tengerentúlra is eljutott.
Vannak időtlen értékek. A Traubisoda több mint 30 év alatt bebizonyította ezt. Az 1971 óta állandó recept szerint gyártott termék ma is változatlanul a legkeresettebb magyar üdítőital.

Népszerűségének fő oka a legkiválóbb alapanyagok, a Magyarországon egyedülálló minőségű balatonvilágosi ivóvíz felhasználása, valamint az a sok évtizedes gyártási tapasztalat, amely oly időtállónak bizonyult.
Mit sem veszített értékéből, így fiatalkorunk, gyermekkorunk közkedvelt Traubiját unokáink is megízlelhetik.

A Traubisoda története
Lenz Moser találmánya nyomán 1971-ben került Magyarországra a Traubisoda eredeti aromaanyaga és receptúrája. A Traubi Hungária Rt. tulajdonosa 1992-ben vásárolta meg az üdítőt a kezdetektől gyártó és palackozó balatonvilágosi üdítőitalüzemet. A Traubi Rt. azóta is a feltalálótól vásárolja a gyártás során használt eredeti aromát. Így fonódik össze Balatonvilágos neve az üdítőital-gyártással, a Traubisodával. Innen, a Balaton partjáról indult el a magyar szénsavas üdítőitalok diadalútja, így a Traubisoda, és később a Márka is.

A gyár később Salamon Berkowitz úrnak köszönhetően újult meg. A cégnek a márkanév és a hagyomány iránti elkötelezettségét mutatja, hogy ismét összeállította a 25 évvel ezelőtti első, méltán híres Traubi reklámkampány csapatát, s ma is ők alakítják a cég arculatát, reklámkampányait. Mindezen újítások eredményeképp ma is élvezhetjük a régen oly kedvelt ízt, a természet ajándékát, a Traubisodát, melynek természetes ízanyagát és egészséges tartalmát a balatonvilágosi üzem magnéziumban gazdag ivóvize is nagymértékben elősegíti.
Az igazi Traubisoda ismertetőjelei:

– minden termék kupakján és címkéin megtalálható a szőlőszemes embléma.
– az üveg hagyományosan 0.25 literes űrmértékű, és NEM 0.20 literes
– kóser minősítést igazoló, héber nyelvű pecsét.
Mások is állítanak elő Traubensaft, Traubensoda, Traubisoda, stb. elnevezésekkel üdítőitalt, amely azonban tartalmában nem felel meg az 1971 óta megszokott és közkedvelt Traubi íznek és tulajdonságoknak, esetleg más gyümölcssűrítményt tartalmaznak szőlő helyett.