Lepencei képgaléria: Egy eltűnő kor utolsó pillanatai
Vége a vidéki retró hangulatnak: a Dunakanyar legfestőibb strandja, a Visegrád Lepencei Strandfürdő hamarosan megújul, és négycsillagos szállodával is bővül. Időutazás és az utolsó napok

Lepencei Strandfürdő

Lepencei Strandfürdő

hangulata.

Rejtett értékeink rovatunkba kötjük az alábbi cikket, pedig eldugottnak, ismeretlennek igazán nem nevezném a lepencei strandfürdő. A környékbelieken kívül sok fővárosi sem restellt oda-vissza csaknem száz kilométert utazni, hogy a Visegrád határában, csaknem az erdőbe épült termálfürdőben töltsön egy-egy napot. Nem beszélve a Dunakanyarba látogató, az évtizedek során biztosan nem túlzás, milliókban mérhető számú turistáról.

Lepence tehát igazán nem egy feltáratlan, felfedezésre váró érték, ám mivel az eddig ismert formájában a hétvégén élvezhettük utoljára, gondoltuk, méltón búcsúzunk tőle. A több mint harmincéves strand az elkövetkező években megújul, helyén a Castrum Visegrád Kft. négycsillagos szállodát és új strandfürdőt épít.

Értem én, hogy új idők járnak, és az ultramodern gyógy- és élményfürdőkkel szemben hosszútávon a lepencei fürdő talán nem tudná tartani az iramot. Mégis szomorú vagyok, mert az utóbbi években már pont a vidéki retró hangulatért jártunk ide.

A Gizi nevű őzért, aki a telet rendszerint a strand területén töltötte, és május elsején soha nem értette, hogy mit keres az ő territóriumán az a sok ember, a kiskölykök pedig miért nem hagyják nyugodtan legelni az árnyékban. (Néhány intenzív nap után Gizi aztán mindig feladta, és ideiglenesen átengedte a terepet a strandolóknak.)

Meg a teraszos elrendezésű termálmedencékért, és a medencékből kikönyökölve elénk táruló pazar panorámáért. Meg a félköríves vasbeton designelemekért, amelyek szó se róla rondák, de olyan szerethetően csúnyák.

Nem változott itt az évtizedek során szinte semmi, az apró fejlesztések csak úgy finoman, módjával történtek. Ettől aztán olyan otthonos is volt, mint mikor az ember a szülői, nagyszülői házba tér vissza: az ismerős környezetben egyszerre vannak jelen a 25, a 15 és az öt évvel korábbi emlékek.

Lepence azonban most átalakul, az itt töltök napokból emlékek lesznek, és időnként lehet nosztalgiázni a fényképalbum felett.