Hanzi Hölzel Bécs V. kerületében nőtt fel. Nem voltak jómódúak. A fiú gitározni kezdett. Maximalista volt, naponta 8-9 órát gyakorolt. Amikor színpadra került, megpróbált különbözni zenésztársaitól, teljesen új, a többiektől különböző stílust talált ki magának.

„Feltűnő volt a  zakója, a haját meg hátrafésülte, bezselézte, és egészen máshogy nézett ki, mint a többiek, akik a színpadon álltak. Akkoriban mindenki hosszú, egyenhajat viselt, farmert és tornacipőt” – mondta egyik zenésztársa.

Később a kísérletező zenét játszó, inkább botrányairól ismert Drahdiwaberl zenekarból még jobban ki akart tűnni.

A zenekar vezetője, Stefan Weber felháborodott a fiú eleganciáján: „Begyött, vasalt nadrában, éle volt, ahogy köll. És egy hófehér Ferrucci-pulóver volt rajta – mondom neki, Falco, húzz az öltözőbe, így nem mehetsz a színpadra. De ő visszaszólt: Tök mindegy, mit akarsz, én így lépek fel – teljesen aláásta a tekintélyemet.”

Ebben a zenekarban már Falco is énekelhetett. Igaz, csak egy számot, azt is csak a szünetben. Ez volt a Ganz Wien vagyis az egész Bécs című dal. A szöveg hatalmas botrányt kavart. A rádióadók betiltották a számot. Túl merész volt:

Út a sikerhez

Aki bécsi – az heroinistaAki bécsi – az fekete nőt kefél,Aki bécsi, az rászokott a kokszra -A báli szezonbanMind, aki bécsi, fekete Nővel és kokainnal ropja

Falco elérte a célját. Mindig is ezt akarta. Botrányt.

„Nem akarok odáig jutni, hogy az emberek azt kérdezzék: ki a fene ez? Azt akarom, hogy az emberek arról beszéljenek, mit csinál, hol és hogyan! Aha, ez érdekes! Botrány, szalagcímek, Botrány!! Ez jó, ez a showbiznisz! – mondta az egyik riporternőnek.

Megszületett az első lemez, a Komissar – rögtön a lemezeladási listák élére került. Aztán jött az igazi áttörés, a Rock me Amadeus. Az Egyesült Államokban egy hónapig vezette a slágerlistákat, és egész Európában az első helyen állt. A csúcsra ért, mindenki őt akarta.

A sztárok sztárja volt, egy klasszikus,Megőrült, mert égette a láz,Virtuóz volt, egy rockcsillag.Üvölt a tömeg: gyerünk, táncolj, Amadeus!

Hogyan tovább?

Falco kéttségbe esett, hogyan tovább, lehet-e ez még túlszárnyalni?

„Tudtam, hogy micsoda teher ez, és majdnem öt év kellett hozzá, hogy megszabaduljak ettől a nyomástól. Persze, aztán jönnek a kérdések, egy kicsit mindig alattomosan: Na, mi van Öreg, már nem vagy olyan nagy szám Amerikában? – én meg persze mindig azt válaszolom erre, hogy egyáltalán nem ez a fontos.”

27 évesen világturnéra indult. Ausztria jelképévé vált.. A sajtó állandóan a nyomában volt. Mindenki a botrányhősre volt kíváncsi, a magánember senkit sem érdekelt.

„A világ felé nagyon megváltozott, külsőleg is, hiszen ez volt az imidzse, a stílusa, egy kicsit egzaltált sznobnak lenni, de amikor privát volt, vagy a zenésztársaival volt, akkor abszolút nem volt ilyen

Falco befutott. Megőrültek érte a nők, és ő élvezte ezt. Menedzsere szerint inkább félénk ember volt a nőkkel szemben, de ez nem illett össze a Falco image-al. A siker kedvéért eljátszotta a macsót is. Felesége oldalán boldognak látszott, a gyerek pedig a mindene volt.

„Amikor a lánya megszületett, nagyon büszke volt, forgattunk például a keresztelőn, ez nagyon különleges esemény volt. „Az én lányom”- mondta. Ezért is volt élete hatalmas tragédiája, amikor kiderült: a lány nem a vérszerinti gyermeke. Egyszerűen összedőlt előtte a világ” – mondja a társasági riporter, Barbara Stöckl.

Jött a válás, de szerencsére a munka lekötötte az énekest. Európai koncertturnéra indult. Ekkor jött ki a Jeanny című dal, amely óriási botrányt kavart. Amit Falco szerelemnek érzett a dalban, azt mások szexuális erőszaknak, kéjgyilkosságra való buzdításnak fogták fel. A videoklipp fekete listára került. Falco botrányt kavart, és rekordot döntött. Naponta ötvenezret adtak el a kislemezből. Azt mondta: nem kéjgyilkosságról írt, csak egy gyilkosan jó dalt akart.

Lejtőn

A magányos férfi egyre gyakrabban menekült az italhoz. Az egykori zenésztárs, Thomas Rabitsch úgy emlékszik, hogy az együtt töltött 22 év alatt csak két olyan eset volt, amikor Falco ivott, és a koncertet nem tudták befejezni. De, ha lemezt vettek fel, akkor fegyelmezte magát. Kemény küzdelem volt ez.

„Munka közben nagyon precíz volt, ásványvizet ivott, szóba sem jött az alkohol. Ha azonban mégis, akkor a munkát félbe kellett hagyni. Oké, mondtam, akkor majd holnap vagy egy hét múlva folytatjuk. Mert ez néha három napig is tartott nála” – mondta Thomas Rabitsch.

Falconak nem csak a házassága, a többi kapcsolata sem volt boldog. Egész életében a tökéletes nőt kereste.

„Ez nem úgy van, hogy a nők, akikkel eddig együtt voltam, rosszak lettek volna nekem. Valószínűleg én voltam a rossz férfi nekik”  – ostorozta magát.

Közös számot készített Brigitte Nielsennel, a kor egyik legfelkapottabb manökenjével. Silvester Stallonétól vette el a nőt, az ő kedvese volt. Mindenki azt hitte, van közöttük valami. Falco is azt mondta: „vele soha nem a slágerlistákat, hanem az ágyat céloztam meg.” A menedzser szerint az egész porhintés volt.

A videoklipp felvétele azért is volt nagyon viharos, mert Falco egykori felesége is ott volt, aki nagyon féltékeny lett, miután a munka végeztével Falco nem ment vissza a szobájukba, hanem a bárban ülve szórakozott vele együtt. De nem volt köztük semmi – mondja Horst Bork, a menedzsere.

Elmenekült a világ elől

Falconak mindenből elege lett, elmenekült a világ elől.

„Nyolc évet töltöttem el egy hullámvasúton. Egyszer fenn, egyszer lenn, mindig más előjelekkel. Mondjuk, más évtizedben, vagy más frizurával, vagy akárhogy. Egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, hogy ’88 táján azt mondtam, hogy át akarom alakítani az életemet, mert a füsttől, az átláthatatlan füsttől és a hamutól már nem látok tisztán… Valami sziklaszilárdat kell találnom, és változtatnom kell” – mondta.

Falco bezárkózott vidéki házában, ahova csak édesanyját és legjobb barátait engedte be.

A barátai szerint nem volt boldog kint. Gyakran hívta őket, látogassák meg.

„Attól tartok, hogy hiányoztak neki ott a barátok, és nem érezte túl jól magát. Azt mondta nekem, szuperül érzi kint magát. Beszéltünk is erről, és akkor mondta el a három érvet: meleg van kint, nyugalom, szuper luxus bungallója volt, tengerre néző panorámával. De úgy érzem, hogy egy arany ketrecbe volt bezárva” – emlékszik Thomas Rabitsch.

Az utolsó lemez, az „Out of the dark” már akkor jelent meg, amikor Falco meghalt. Újra az egekig emelték a rajongók. Dala sokáig vezette a slágerlistákat.

Baleset érte. Kedvenc diszkójából indult haza, és amikor kikanyarodott a főútra, nem vette észre a közeledő buszt. Vérében alkoholt és drogot találtak. 1998. február 8-a volt.

Egy két helyesbítés az itt leírtakkal kapcsolatosan: 1.egyes források szerint nem volt ittas amikor a busszal ütközött, csupán azért állították ezt, hogy a dominkai buszvezetőt felmentsék (jóval a megengedett sebesség felett haladt azon a szakaszon) 2. 1998 02. 06. 15:30-kor érte a halál